Óriási gáz van: Átírták a határidőt Orbánék, brutális pénzügyi veszteséget hozott össze a kormány

„Csak” pár dátumot írtak át.

A jelenlegi árakhoz képest közel

tízszeres áron vásárolt gázt a magyar kormány 2022 nyarán.

Ez a készlet pedig még mindig megvan, és ilyen árak mellett óriásira hízott a nem realizált veszteség.

Mint a Portfolio emlékeztetett: egy friss kormányrendelettel még egy évvel 2025 tavaszáig kinyújtotta a kormány a 2022 nyarán sebtében és nagyon drágán megvett különleges földgázkészlet megtartását. Ezt vélhetően azért tették, hogy ne kelljen elkönyvelni a tetemes pénzügyi veszteséget a beszerzésen. Az új kormányrendeletében mindössze pár dátumot írtak át, de ezeknek sok száz milliárd forintos jelentősége van, emellett

a döntés érinti a földgázellátás biztonságát is.

Azt írták, hogy a 2022 nyarán vételezett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként (!), miközben szerdán a holland TTF-gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként.

Jelenleg mintegy 735 milliárd forint nem realizált pénzügyi vesztesége van a magyar kormánynak,

így ekkora mínuszt kellene elkönyvelni, ha a gázt most felhasználnák.

A különleges földgázkészletről szóló 2022-es rendelet többi részét nem érinti a mostani kormányrendelet, így továbbra is érvényben van, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) könyveiben elkülönítetten nyilvántartott különleges földgázkészletet csak bekerülési áron lehet értékesíteni.

Ezért a fent jelzett óriási pénzügyi veszteség nem is az MSZKSZ-nél jelentkezne, hanem annál a szereplőnél, aki vállalná a bekerülési áron való átvételt, illetve a továbbértékesítéssel járó rendkívül magas veszteség lenyelését is. Ez a gyakorlatban az állami MVM-nél valósulhatna meg.

A központi költségvetés hiánya 2023-ban 4,6 ezer milliárd forint volt, a tervezett 3,4 ezer milliárd forint helyett. Mindennek tükrében megállapítható, hogy a 735 milliárd forint meglehetősen nagy összeg.

Valódi Hírek