Újabb vérfagyasztó botrány: A magyar állam tétlenül nézte, hogy éheztetnek és leláncolnak fogyatékos gyermekeket

Kiszolgáltatottak voltak az áldozatok.

Embertelen körülmények

A Fővárosi Törvényszék elmarasztalta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (korábban EMMI) keddi ítéletében a gödi Topház ügyével kapcsolatban, ahol

éheztettek és leláncoltak fogyatékossággal élőket (!).

Az állami fenntartású intézményben 220 fogyatékkal élő lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről 2017-ben a Validity Alapítvány. A pert is ők indították a fenntartó ellen.

Jogvédők szerint nem elszigetelt esetről van szó, a rendszerszintű problémák megoldására pedig egyelőre nem láttak megnyugtató lépéseket.

Az elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga. Az ügyben eljáró bíró kiemelte, hogy

az állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat.

Ez az ítélet nem oldja meg a rendszerszintű problémákat

A Validity Alapítvány szerint a zárt ajtós intézmények, ahonnan az ott élőket nem vagy csak a legritkább esetben engedik ki, valós látogatási lehetőség pedig nincs, túl nagy kockázatot jelentenek a kiszolgáltatott helyzetben lévő legsérülékenyebb csoportokra nézve.

A Topház-botrány kezdetén az ombudsmani jelentés is kimondta, hogy megalázó, embertelen körülmények között élnek az ellátottak. A rendszerszintű jogsértésekkel szemben azonban a hivatal sem lép fel.

„Ez például abból is látszik, hogy azóta is sorra engedélyezik a gödihez hasonló, nagy létszámú zárt intézmények létrehozását”

– mondta el Gurbai Sándor, a Validity Alapítvány szakértője a hvg.hu-nak.

2022-ben ráadásul az ombudsmani hivatal hatáskörét is visszavágták. Ez a civilek szerint jól mutatja, mennyire nem fontos a kormány számára a fogyatékkal élők vagy más, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek képviselete.

„Párhuzam a bicskei gyermekotthon és a Topház között, hogy

egyik esetben sem volt lehetőség független vizsgálatokra,

mulasztott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mind a két történet közfelháborodást váltott ki, amikor nyilvánosságra kerültek, de ez csak ideig-óráig elegendő. Ráadásul az, hogy egy-egy intézményben kivizsgálják a jogsértéseket, bántalmazásokat. Nem szünteti meg a számtalan többi szociális intézményben zajló jogsértéseket”

– értékelte a nyilvánosság szerepét Steven Allen, a Validity ügyvezető igazgatója.

Valódi Hírek