Mi lesz ennek a vége? Matolcsy Györgyék miatt azonnal lejtőre került a forint

A jegybank meglépte, amitől a szakértők óva intettek.

Hétfőn megírtuk, hogy ha a Matolcsy György vezette jegybank az 1 százalékos kamatvágás mellett dönt, a szakértő szerint elszabadul a pokol Magyarországon. Kedden a Monetáris Tanács meglépte, amitől a közgazdász tartott, azaz 10 százalékról 9 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A döntés után azonnal lejtőre is került a magyar fizetőeszköz.

A bejelentés után nem sokkal 390 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon – utoljára szeptemberben járt ezen a szinten. A kamatcsökkentésnek alighanem örülhet Nagy Márton, hiszen a kormány régóta le akarja nyomni a hitelek kamatait. Így ugyanis olcsóbban juthatnak pénzhez a vállalkozások, ami segít felpörgetni a gazdaságot.

A másik oldalon ugyanakkor a túl gyors kamatcsökkentés inflációs nyomást okoz. Ha olcsón lehet hitelekhez jutni, akkor hirtelen túl sok pénz kerülhet a piacra. Ha ezt nem követi le a gazdaság teljesítménye, akkor a különbséget csak a forint elértéktelenítésével, azaz inflációval lehet kiegyensúlyozni.

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülése sorsdöntő lehet a forint szempontjából. 75 bázispontos kamatvágás esetén visszaerősödhet a magyar fizetőeszköz. 100 bázispont (100 bázispont az 1 százalék – a szerk.) esetén viszont elszabadul a pokol: 395 forintnál is többe kerülhet egy euró”

– írta hétfői elemzésében az Equilor szenior elemzője, Varga Zoltán.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek