Videón Orbán súlyos vallomása: Több száz képviselő előtt vallotta be, hogy elfogyott a levegő

Orbán Viktor beszéde indította a Parlament tavaszi ülésszakát. Élőben követtük.

Hétfőn délután 1 órakor kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka, amelyen többek között Svédország NATO-csatlakozása és Novák Katalin lemondása is terítékre kerül.

Felszólalt Orbán Viktor

A miniszterelnök vezérszónoklatot adott elő a ped0filbotrány miatt benyújtandó második „gyermekvédelmi” törvény benyújtása miatt szólalt fel. Közölte, hogy a nap folyamán nehéz szívvel elfogadják Novák lemondását, megválasztják az új köztársasági elnököt és jóváhagyják a svédek NATO-csatlakozását is.

Megköszönte Novák munkáját, valamint hozzátette, hogy a botrányt okozó kegyelmet el kellett volna utasítania a bukott köztársasági elnöknek. Orbán szerint az ilyen bűnözőknek nincs kibúvó, nem kaphatnak kibúvót.

A lemondás hatalmi válságot okozott, amelyre Orbán bevallása szerint is gyorsan kellett reagálni a kormánypártoknak. Ez volt szerinte a választói elvárás is.

Kilóg a lóláb

A hatályban lévő szabályokat át kell tekinteni – mondta a kormányfő, megjegyezve, hogy vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjét érinti. Hozzáfűzte: joggal várható el a hatóságoktól, hogy teljes és alapos vizsgálatot végezzenek.

Ez azonban a ped0filbotrány kirobbanásáig „valamiért” nem jutott eszébe a magyar kormánynak. Talán azért, mert a miniszterelnökhöz közeli körök is érintettek a kegyelmi döntésben.

Sulyok Tamás megválasztásáról

Orbán a köztársasági elnök megválasztásáról is ejtett pár szót. Meglátása szerint a legjobb, ha haladéktalanul döntenek az utódról. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek.

A NATO-csatlakozás támogatásáról

A kormányfő a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjára terelte a témát. A kormány már hosszú ideje halogatta a döntő lépést. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mielőtt beengedünk egy új tagot a szövetségbe, rendezni kell a felmerült vitákat. Véleménye szerint Magyarország tudja, hogyan rendezze a vitáit, mások kéretlen beavatkozására nincs szükség.

„Ne csodálkozzanak, ha hoppon maradnak”

– jelentette ki.

Elmondása szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikereket hozott, kölcsönösen előnyös megállapodásokat kötöttek. Mint részletezte, hazánk légvédelmi és légi támadó képességét svéd gyártmányú vadászgépek biztosítják – az ezekhez kapcsolódó szerződéseket hosszabbították meg, valamint döntöttek arról, hogy 4 új Gripent vásárolnak.

Hozzátette, megállapodtak egy olyan központ létrehozásában, amely a mesterséges intelligenciára fókuszál. Megkezdődik az együttműködés a két ország között a kutatás–fejlesztés területén is – közölte.

Az orosz–ukrán háborúról

Végül az orosz-ukrán háborúra is kitért. Mint mondta, segítséget nyújtanak a szomszédos országnak a háborús sérültek ellátásában, valamint hozzájárulnak Ukrajna energiaellátásához, annak újjáépítéséhez.

Mindez kissé falsul cseng, látván, hogy folyamatosan akadályozni próbálta Ukrajna pénzügyi támogatását az EU-ban. Ismert, hogy tavaly decemberben kitessékelte Orbánt a német kancellár, Olaf Scholz, hogy ne blokkolja tovább a magyar miniszterelnök a megtámadott ország finanszírozását. Januárban a döntést végül maga a magyar kormányfő is megszavazta.

Itt a videó az élő közvetítésről:

(OrszággyűlésÉLŐ/YouTube)

Valódi Hírek