Vége a játéknak: Épp most jelentette be a hátraarcot Orbán (+videó)

Orbán Viktor a svéd miniszterelnököt fogadta.

Magyarországra érkezett Ulf Kristersson

Pénteken érkezett Budapestre Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Orbán Viktorék már régóta halogatják az északi ország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Magyarország sereghajtó az ügy kapcsán.

Nemrég röppent fel a hír, hogy az elmúlt pár hétben a svéd és a magyar kormány tárgyalásokat folytatott a hadiipar témakörét érintve. Az információk szerint az egyeztetések nyomán a Magyar Honvédség új eszközökkel gazdagodhat, ez pedig

érintheti a Gripen vadászgépek beszerzését is.

Utóbbi azért merült fel, mert Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már 2022-ben belengette, hogy négy új vadászrepülő érkezhet idén Magyarországra.

Orbán Viktorék élő videóban üzentek

A magyar–svéd sajtótájékoztatón elhangzott, hogy pénteken két megállapodás született a két ország között. Mint részletezték, módosítják a megállapodást, amely a Gripenek bérléséhez kötődik.

Emellett a második megállapodás is a légi járműveket érinti, azok logisztikai támogatásáról, a támogató rendszerek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nyújtásáról szól.

Orbán Viktor a megállapodások aláírását követően úgy nyilatkozott, hogy sikerült tisztázni az egyeztetések során a kölcsönös jó szándékot. Felidézte, hogy amikor Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozott, Svédország döntő partnere volt abban.

Mint mondta, a nukleáris energia kérdésében is együttműködik a két ország, továbbá rengeteg turista látogat Magyarországra, ezzel pedig hozzájárulnak a hazai gazdaság teljesítményéhez.

Hétfőn végre pont kerül a svéd NATO-csatlakozás ügyére

Pénteken azonban a védelmi együttműködés került terítékre. Orbán úgy fogalmazott: csórók voltunk (sic!), amikor az első Gripeneket megvettük, nem tudtunk eleget vásárolni belőlük.

Most eljött a pillanat, hogy meghosszabbítsák és kiegészítsék a korábbi szerződéseket, így további 4 Gripennel bővül a Magyar Honvédség eszköztára – jelentette be a magyar miniszterelnök.

Hozzátette, megállapodtak egy olyan központ létrehozásában, amely a mesterséges intelligenciára fókuszál. Megkezdődik az együttműködés a két ország között a kutatás–fejlesztés területén is – közölte.

Szót ejtett arról is, hogy a magyar parlament hétfőn összeül, a szükséges döntéseket meghozza, ezzel egy szakasz lezárul, és egy új nyílik. Így tehát hátraarcot vett Svédország NATO-csatlakozásának blokkolásában az Orbán-kormány.

Kapcsolódó: Orbánék ismét keresztbe tesznek: Úgy döntöttek, be sem mennek dolgozni a munkahelyükre

(Orbán Viktor/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek