Mi van itt? Iványi Gábor bilincsben elvitt bizalmasának letartóztatását indítványozták

Költségvetési csalással gyanúsítják.

Gőzerővel mentek neki Iványi Gábor egyházának

Beszámoltunk arról, hogy kedden reggel 6 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei háromórás

házkutatás után bilincsben vitték el Békéscsabára Ónodi István lelkészt,

a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági hivatalának vezetőjét.

A történtekről Iványi Gábor, a közösség vezetője írt a Facebookon. Mint megosztotta, Ónodi nem telefonálhatott az eljárás során és utána sem. A NAV a házkutatásról, valamint az eljárás okáról nem hagyott hátra hivatalos dokumentumot. A hivatal annyit közölt, hogy nincs vád, viszont nyomozás folyik.

Később Ónodi feleségének azt mondták, „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

A lelkész letartóztatását kezdeményezte az ügyészség

A Békés Vármegyei Főügyészség szerdán kezdeményezte Ónodi István, az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének letartóztatását.

„Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte a letartóztatását annak a több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni”

írták közleményükben.

„A férfit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A cselekmény büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés”

– tették hozzá.

A főügyészség közleménye indoklásában úgy fogalmaz: azért van szükség a lelkész letartóztatására, mert:

„a bűncselekmény tárgyi súlya, magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Tartani lehet attól is, hogy a férfi szabadlábon a tanúk befolyásolásával, a bizonyítékok manipulálásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné.”

Nyáron is vegzálták az egyházat

Augusztusban megírtuk, a magyar kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével minden eddiginél nagyobb összeget, 175 millió forintot vont le az Oltalom Karitatív Egyesület számlájáról.

Rövidesen újabb támogatást veszítettek Iványi Gáborék: a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program forrása elapadt, így onnan már nem érkezik pénz hozzájuk. Erről mellesleg Ónodi számolt be októberben.

A MET hatalmas bajba került, dolgozói bérét sem tudta kifizetni, amíg a Fővárosi Közgyűlés nem döntött úgy, hogy átveszik a közösség szociális dolgozóit novembertől, és fizetik a munkavállalók bérét.

Valódi Hírek