Mi folyik itt? Megérkezett a gigabírság az ellenzéki pártokhoz, de akad itt több furcsaság

Érdekes magyarázattal szolgált az Állami Számvevőszék.

Bár Orbán Viktorék rendre azt hirdetik, hogy Brüsszelben kettős mércét alkalmaznak, Magyarországot mindig a „rosszak listájára” teszik. Mint kiderült, a magyar kormány is előszeretettel él ezzel a módszerrel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden közzétett több szász oldalas részjelentésében azt állítják, hogy jogsértés történt a 2022-es parlamenti választási kampány során. Az ellenzéki összefogásnál „tiltott párttámogatás” történt, 523 millió forintra bírságolta őket az ÁSZ, a döntés ellen pedig

nem lehet fellebbezni (sic!).

Arról nem érkezett hír, hogy az ellenzéki büdzsé többszöröséből kampányoló Fideszt vizsgálja-e az ÁSZ.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a számvevőszék 260 millióra büntette az ellenzéki összefogás pártjait, és már akkor is felmerült, hogy a tényleges bírság ennél nagyobb lesz.

Az ÁSZ szerint Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma is pénzt költött a kampányra, ez pedig hozzájárult a közös kampányhoz, amelyet az elszámolás során a pártok nem vettek figyelembe.

Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódik. Az MMM kampánykiadásaiból körülbelül 1,4 milliárd forintnyi összeget vettek górcső alá. Amennyiben a NAV szabálytalanságot fedez majd fel, a visszafizetés, a büntetés terhe is a pártok között oszlik el.

Érdekesség, hogy az ÁSZ megállapítása szerint a törvény nem tartalmaz olyan rendelkezést, hogy csak pártok tevékenysége minősülhet kampánytevékenységnek. Ráadásul a gyakorlat szerint a negatív kampány is kampány.

Azaz a Megafon és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) is kampánytevékenységet folytathatott a Fidesz mellett,

amikor a párt ellenfeleit negatív színben tüntette fel.

Magyarázkodik az Állami Számvevőszék

Az ÁSZ azonban ezt úgy magyarázta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, így a választási kampányban kampánytevékenységet folytató jogi személy nem feltétlenül (sic!) valósít meg tiltott párttámogatást.

Márki-Zay esetében azonban a számvevőszék állítása szerint más a helyzet. Az MMM kampánytevékenység finanszírozására irányuló tevékenysége az indoklás szerint nem választható el a politikus vezette lista népszerűsítésétől és az azt alkotó pártok finanszírozásától.

Bár a gondolatmenet logikusnak tűnhet,

azt jogszabállyal nem lehet alátámasztani

– hívta fel rá a figyelmet a hvg.hu keddi elemzésében.

Az ellenzéki összefogás pártjai vitatják a számvevőszék megállapításait. A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc decemberben bejelentette, hogy a DK adománygyűjtésbe kezdett az ÁSZ példátlan bírsága miatt.

Valódi Hírek