Elindult a leszámolás: Orbán beizzította a rakétáit, és súlyos csapást mért az ellenségeire

Az Állami Számvevőszék nem viccel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 260 millió forintra büntette az ellenzéki összefogás pártjait, a tényleges büntetés azonban ennek a duplája lehet.

Az ÁSZ befejezte a 2022-es választások külföldi támogatásainak vizsgálatát, az ellenzéki pártok esetében vizsgált, 2022-ben támogatásként befolyt

260 millió forintot teljes egészében

– érdemi indoklás nélkül – illegálisnak találták, így ezt az összeget büntetésként róják ki az összefogás pártjaira.

A több mint negyedmilliárd forintot egyenlően osztanák el a hat összefogott párt – a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – között.

A 260 millió forintos büntetés azonban nem a végleges összeg, hiszen ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget az ÁSZ és a Kincstár visszatartja az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis

a tényleges büntetés ennek a duplája.

Ráadásul a márciusban megkezdett vizsgálat összesen 1,6 millió forintnyi kampánytámogatást érint, ennek csak egy részét, 260 milliót vizsgált az ÁSZ, közel 1,4 milliárd forint ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomoz tovább. Ha ezt az összeget is „illegálisnak” találják, az padlóra küldheti az ellenzéki pártokat.

Az ÁSZ nem először büntet ellenzéki pártot, ahogy arról írtunk, július közepén a Kétfarkú Kutyapártra szabtak ki 11 millió forintos bírságot „tiltott pártfinanszírozás” miatt.

(hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek