Itt az idő: Orbánnak farkasszemet kell néznie a svéd miniszterelnökkel

Varsóban beszélt a tervezett útról.

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük”

– válaszolta Ulf Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten. Kristerssont a svéd NATO-csatlakozásról kérdezték.

Elmondta: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére”

– fogalmazott.

Donald Tusk keményen üzent Orbánnak

Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: „megbocsáthatatlan hiba lenne”, amennyiben

„egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát”.

Arról biztosította svéd miniszterelnököt, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő „teljes körű támogatására”.

Orbánék halogatnak

Mint ismert, Orbán Viktorék hosszú ideje halogatják a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját. Orbán és a svéd kormányfő, Ulf Kristersson összefutott a január végi uniós csúcson, ám ez nem lendítette előre a tárgyalásokat.

Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésre, ahol a svéd csatlakozásról szavaztak volna, a Fidesz- és a KDNP-frakció el sem ment, így lehetetlenné tették az Országgyűlés munkáját.

Megírtuk, hogy január végén a török parlament

megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

Ezután Magyarország lett az utolsó az észak-atlanti szövetségből, amely még nem szavazott a balti ország csatlakozásáról.

Ezzel Magyarország maradt az utolsó tagállam, amely nem ratifikálta az északi ország NATO-tagságát

Ez azért is lehet furcsa, mert Orbánék többször is ígéretet tettek arra, hogy nem hazánk lesz az utolsó erről voksoló tagállam.

Múlt kedden David Pressman amerikai nagykövet is arról beszélt a nyírmártonfalvi lombnélküli lombkoronasétánynál, hogy biztos benne: a Fidesz hamarosan megszavazza a svédek csatlakozását.

Ennek ellenére Orbánék a parlament tavaszi ülésszakára még csak napirendre sem vették a svéd NATO-csatlakozás kérdését, tehát – jelen állás szerint – legkorábban szeptemberben szavazhatna róla az Országgyűlés.

Beszámoltunk arról, hogy az amerikai törvényhozásban egy republikánus (ellenzéki) és egy demokrata (kormánypárti) szenátor fogott össze: komoly bírálatokat fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban.

Mind a demokrácia állapotát, mind a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása miatti késlekedést illetően

lesújtó véleménynek adtak hangot az Orbán-kormánnyal szemben.

Az érintett szenátorok kétpárti küldöttséggel a hétvégén Budapestre látogattak, Orbánék azonban nem voltak hajlandóak találkozni velük.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek