Rendkívüli: Gyurcsány Ferenc tüntetést jelentett be a közvetlen elnökválasztásért

Gyurcsány Ferenc szerint el kell venni a hatalmon lévőktől az elnökválasztás jogát és át kell adni a népnek.

Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán jelentette be, hogy nagyszabású tüntetésre készülnek két hét múlva. A Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében 19 pontban sorolta fel, miért kiemelten fontos, hogy két hét múlva vasárnap valamennyien elmenjünk tüntetni a Parlament elé.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, Orbán Viktornak hat nap kellett ahhoz, hogy megértse: a Novák Katalin kegyelmi ügyéből kirobbant ped0filbotrány veszélyezteti a hatalmát. Jelezte, Novák Katalin pontosan tisztában lehetett az ügy részleteivel, csakúgy mint Varga Judit. Mint kifejtette, a kegyelmi ügyeket szakértők dolgozzák fel, a vezetők részletes, írásbeli összefoglaló jelentést, értékelést, javaslatot kapnak, ezért az elbírálás legtöbbször hónapokat vesz igénybe.

KAPCSOLÓDÓ: Gyurcsány Ferenc kőkemény üzenetet küldött Orbánéknak

A korábbi miniszterelnök rámutatott: volt egy szempont, amely az előzőeknél, az értelemnél és az erkölcsnél fontosabb volt, és addigi tudásuk, tapasztalatuk szerint éppen a politikai életösztönük diktálta, hogy ennek a szempontnak engedelmeskedni kell. Mint írta, Novák és Varga kizárólag a kormányfő utasításainak engedelmeskedhetett.

Gyurcsány Ferenc bejegyzését változtatások nélkül alább közöljük:

„Közvetlen elnökválasztást!

Döntsön a nép!

1. Novák és Varga lemondott. Nem azért, mert egy hét alatt megvilágosodtak, hanem mert Orbán elküldte őket.

2. Orbánnak hat nap kellett, hogy megértse, ez az ügy veszélyezteti a hatalmát. Az elnök és a miniszter elfogathatatlan döntése miatt ugyanis régóta először saját támogatóinak egy része is szembefordult a kormányával, rendszerével.

3. Novák és Varga annak idején, amikor döntöttek, nem tudták, hogy milyen bűncselekményért elítélt férfit engednek ki a börtönből? Dehogynem. A kegyelmi ügyeket szakértők dolgozzák fel, a vezetők részletes, írásbeli összefoglaló jelentést, értékelést, javaslatot kapnak. Az elbírálás éppen ezért legtöbbször hónapokat vesz igénybe.

4. Ha tudták, hogy ped0fil bűnöző bűntársát engedik ki, akkor miért tették? Talán nem érezték a döntésük elfogadhatatlanságát, és erre senki nem figyelmeztette őket a döntéselőkészítés idején? Aligha. Az ugyanis kizárt, hogy egyszerre borult sötét fátyol két vezető politikus és az őket segítő tucatnyi szakértő értelmére, erkölcsére, politikai életösztönére.

5. Akkor mi történt? Az, hogy volt egy szempont, ami az előzőeknél, az értelemnél és az erkölcsnél fontosabb volt, és addigi tudásuk, tapasztalatuk szerint éppen

a politikai életösztönük diktálta, hogy annak a szempontnak engedelmeskedni kell.

6. Mi, vagy ki volt ez a szempont? Se az elnök, se a miniszter nem adott választ erre a kérdésre a lemondásukat bejelentő nyilatkozataikban. Miért nem? Mert akkor kiderülne, hogy valójában nem ők döntöttek.

7. Ha nem ők, akkor ki? Valaki, vagy valami, aki elég hatalmas ahhoz, hogy ne csak döntsön mások, az elnök és a miniszter helyett, hanem védelmet is tudjon ígérni. Garanciát, hogy a döntés nem árthat nekik.

8. Ez a valaki kizárólag a kormányfő lehet, illetve a nevét viselő rendszer nem nyilvános logikája, belső mechanizmusai, függelmi rendszere, azaz maga Orbán.

9. Hogy ne érje el a növekvő felháborodás hulláma a kormányfőt és rendszerét, ezért kellett feláldozni azokat, akiknek korábban védelmet ígértek, garanciát adtak. Hogy ne lepleződjön le a rendszer, az elnök és a miniszter feletti hatalom,

minden további oknyomozást, kérdést, vizsgálatot, meg kellett próbálniuk elkerülni.

Az elnök és a miniszter gyors eltávolítása ezt a célt is szolgálja.

10. Azt ugyanakkor így se sikerült elkerülni, hogy ne bizonyosodjon be az elfogadhatatlan tény, miszerint Orbán rendszerében nem szuverén az elnök se. Novák nem azért mondott le, mert szuverén, miként azt nyilatkozatában említette, hanem éppen ellenkezőleg, azért, mert nem az. Még azt is más mondta meg neki, hogy le kell mondania. Neki is, és a döntésben részvevő miniszternek is. Így esett, hogy két, elvileg szuverén szereplő egyidejűleg nyújtotta be a lemondását.

11. Az elnök szuverenitása nem az elnöki hivatalt betöltő személy emberi, politikusi felkészültségének, minőségének a kérdése. A szuverenitást a közjogi rendszer garantálja, és a valóságosan működő hatalmi, függőségi viszonyok, az elnök körüli szereplők tényleges szerepe határozza meg. Magyarországon azonban e viszonyrendszer közepén – az alkotmányos normákat, szabályokat is felülírva – a kormányfő áll.

Ezt jelenti az Orbán-rendszer.

12. Lehet-e Nováknál jobb köztársasági elnök? Személyében igen, szerepében nem. Mert az elnöki szerep tartalmát, szuverenitását nem a közjogi szabályok, nem a hivatalt betöltő személy, hanem a rendszer, annak névadója, Orbán Viktor határozza meg.

13. Jó-e az Magyarországnak, ha ilyenformán valójában nem elnöke van, hanem miniszterelnöki megbízottja? Azért nem jó, mert annak óhatatlanul az a következménye, amit most láttunk: az ország többségének erkölcsi meggyőződésével, más esetekben érdekével, szakmai, közéleti álláspontjával ellentétes döntések születnek.

14. Ezért kell, hogy a nép válassza a köztársasági elnököt. Mert a nép által választott elnök nem a rendszer szolgája, hanem a népé.

15. Rá lehet-e beszélni a hatalmon lévőket a Parlamentben, hogy adják át az elnökválasztás jogát a népnek?

Hajlandóak-e bárminemű belátás, érvelés hatására ennek megfelelően módosítani az alaptörvényt? Saját akaratukból nyilvánvalóan nem, már csak azért se, mert nincs saját akaratuk. Ami annak látszik, az a kormányfő akarata.

16. Mit lehet akkor tenni? Egyetlen dolgot. Beszéd helyett cselekedni kell.

El kell venni a hatalmon lévőktől az elnökválasztás jogát és át kell adni a népnek.

Egy hete senki nem hitte volna, hogy a rendszer két fontos szereplőjét is el fogja söpörni a népfelháborodás. Mégis megtörtént. Ez adjon hitet mindenkinek ahhoz, hogy lehet és érdemes a rendszer ellen küzdeni.

17. A nép ellenfele nem a személytelen Alaptörvény. A nép ellenfele az, aki nem adja meg neki a jogot, hogy ő válassza az elnököt.

133 ember, köztük Orbán Viktor áll a néppel szemben.

Az a 133 ember, akik szerint nekik több joguk van elnököt választani, mint a népnek.

18. Érdemes küzdeni most azért, hogy a nép válassza a köztársasági elnököt. Küzdeni hangunk felemelésével, petícióval, tüntetéssel. Két hét múlva vasárnap, mi valamennyien, akik magunk akarunk dönteni a köztársasági elnökről,

tüntetni fogunk ezért a jogunkért a Parlament előtt.

19. Együtt a nép jogáért, hogy maga választhassa meg saját elnökét.”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek