Összedőlt Pintérék rendszere: Már vidékről kell embert vezényelni a fővárosba (+videó)

Van, aki a felmondását tervezi az ügyeleti rendszer miatt.

Vidéki mentésirányítókat vezényelnek a fővárosba, hogy hétvégén fogadják az ügyeleti hívásokat – hangzott el az RTL Híradóban.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége úgy tudja, mind a 18 vármegyei mentésirányító központból 2-2 embert rendeltek szombatra és vasárnapra is Budapestre.

Az átvezényelt munkatársakra 24 órás szolgálat vár a fővárosban.

„Elértük a teljesítőképességünknek a teljes határát,

fáradtak vagyunk, kevesen vagyunk, a családunkkal nem tudunk lenni, nem tudunk helytállni otthon. Úgy érezzük, hogy ez kivitelezhetetlen, ezt nem vállaljuk”

– fogalmazott egy neve elhallgatását kérő mentésirányító.

Február elsejétől, azaz egy hete 100 ezer, a környéken lakó ember háziorvosi ügyeleti ellátását biztosítják Szentendréről.

„Egy orvos jut 100 ezer emberre, mert ide jár a Pomáz, Csobánka, meg az egész banda”

– mondta egy dühös férfi.

Az átalakított ügyeleti rendszer nem működik

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél azt mondják, a munkaerőhiányt nem átvezényléssel kellene megoldani. A mentőszolgálat szerint viszont az intézkedés egyszeri, és csak 9 vidéki munkatársat érint.

Megírtuk, hogy az ügyeleti rendszer „átalakításával” februártól a Dunakanyarban élők maradhatnak orvosi ügyelet nélkül.

Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – aláírásokat gyűjtenek, hogy megmaradjon az orvosi ügyelet.

Az aggodalom nem volt alaptalan: február első hétvégéjén már többen megtapasztalták, hogy hiába hívják az orvosi ügyeletet az 1830-as számon, a telefont nem veszik fel. A rendszer gyakorlatilag összeomlott.

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek, a módosítások azonban országszerte komoly felfordulást okoztak.

A Belügyminisztérium eredeti terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jön létre.

Ehhez képest Fejérben csak idén februárban élesedik az új rendszer, a minap pedig a januári Pest vármegyei átalakításokról számoltunk be – amelyek mellesleg megnehezítik a szülők dolgát, amennyiben a gyermekük ellátásra szorul.

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek