Tovább duzzad a tiltakozás: Itt a Novák Katalin elítéléséről szóló nyilatkozat

A köztársasági elnök elítélését tartalmazó határozat elfogadására készül László Imre és Újbuda Önkormányzata.

Az előzmények

Folyamatosan beszámolunk Novák Katalin botrányt okozó kegyelmi döntésének következményeiről. Mint írtuk: az államfő megkegyelmezett a bicskei gyermekotthont ped0fil igazgatójának mol€sztálási botrányát eltussolni próbáló vezetőhelyettesnek.

A döntésből a napokban országos méretű botrány lett; a kormányközeli közéleti személyiségek is sorban sorolnak ki a köztársasági elnök mögül. Eközben a civil szférában is nő az ellenállás: 107 szervezet követeli a kegyelmi jogra vonatkozó törvény átalakítását.

Novák Katalin elítéléséről szóló politikai nyilatkozatot nyújt be Újbuda ellenzéki vezetésű önkormányzatának 4 frakcióvezetője a képviselő-testületnek. László Imre polgármester elfogadásra javasolja a kerület közgyűlésében az erről szóló javaslatot – tájékoztatta lapunkat a kerület vezetője.

Íme László Imre közleménye

László Imre közleményét változtatás nélkül közöljük alább:

Van olyan országos ügy, és van olyan helyzet, amikor a helyi politikának is véleményt kell nyilvánítania. Erkölcsi kötelességünk ezért megszólalnunk Novák Katalin köztársasági elnök botrányos kegyelmi ügyével kapcsolatban.

Újbuda Önkormányzatának 4 frakcióvezetője ezért előterjesztést nyújtott be a február 15-i testületi ülésre, amelyben elítéli, hogy Novák Katalin kegyelemben részesítette egy pedofil bűnöző bűntársát. Úgy véljük, hogy az Alaptörvény rendelkezése szerint a köztársasági elnök elsődleges feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét.

Egy pedofil bűncselekményben bűntárs személynek adott kegyelem azonban súlyosan sérti a nemzet igényét a gyermekek védelmére, és rombolja ezzel a társadalmi igazságosságot.

Az alábbi politikai nyilatkozat elfogadását javaslom a képviselő-testület következő ülésén:

»Mi, Újbuda önkormányzati képviselői kijelentjük, hogy Magyarországnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától.

Elfogadhatatlannak tartjuk és a leghatározottabban elítéljük, hogy Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűntársa volt a pedofil erőszak miatt elítélt igazgatónak. Meggyőződésünk, hogy kiskorúakat kényszeríteni arra, hogy hallgassanak az őket ért erőszakról, olyan bűn, amely nem érdemel kegyelmet.«

Amennyiben a határozatot elfogadja a testület, nyilatkozatunkat eljuttatjuk Novák Katalin köztársasági elnöknek; illetve fővárosi képviselőként hasonló tartalmú nyilatkozat elfogadását kezdeményezem a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésén.

Valódi Hírek