Most tör ki a pánik Orbánéknál: Fény derült a Novák Katalin kegyelméből szabad K. Endre családi hátterére

K. Endre a Fidesznek fontos kapcsolatokkal rendelkezik.

Folyamatosan beszámolunk a Novák Katalin kegyelmi ügyéből kipattant botrányról. Mint ismert, az államfő tavaly megkegyelmezett a bicskei gyermekotthon ped0fil igazgatóját védelmező, annak ügyét elsikálni próbáló vezetőhelyettesnek, K. Endrének. Ebből országos méretű botrány lett; a kormányközeli közéleti személyiségek is sorban sorolnak ki a köztársasági elnök mögül.

A tiltakozást érzékelve napokkal később szólalt csak meg Orbán Viktor, hogy csitítsa a kedélyeket. A miniszterelnök érezte a kormánypárti körökben történt népszerűségvesztést, így végül úgy döntött, Alaptörvény-módosítást nyújt be a parlamentnek, amellyel kicsavarná a kegyelmi jogot az államfő kezéből. Pénteken Kocsis Máté is elhatárolódott Nováktól.

Megírtuk azt is, hogy K. Endre jó kapcsolatban volt a Felcsút környéki fideszesekkel is, például Kozmann György akkori helyettes államtitkárral. Gyerekeit gyakorta vitte a a Puskás Ferenc Akadémia rendezvényeire is, egy ilyen alkalommal közös fotó is készült róla Simicskó István sportpolitikáért felelős államtitkárral. A gyermekotthonban 2015-től birkózó edzéseket is tartottak, ezeken a NIKÉ Sportegyesület segédkezett, amelynek

alapítója Orbán Viktor miniszterelnök öccse, ifj. Orbán Győző.

K. Endre erdélyi családja

A HVG pénteken arról írt, hogy

K. Endre erdélyi családja remek kapcsolatokkal rendelkezett.

Az erdélyi faluban, ahol felnőtt, a sportcsarnok a 2013-ban elhunyt édesapjának nevét viseli. A többségében magyarlakta Zabola településen született, ahol az apja tornatanár, az anyja tanítónő volt.

K. Endre testnevelőtanárként kezdte pályafutását. 1991-ben hagyta el szülőfaluját, akkor költözött Magyarországra. A megüresedett álláshelyét ekkor Fejér Levente vette át, aki ma Zabola polgármestere. Ő a lapnak elmondta, hogy K. „nagy köztiszteletnek örvendett” a faluban, miután a sportcsarnok 2009-es avatójára elhívta Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat hátvédéjét, akivel baráti viszonyban volt.

Anyja, K. Eugénia Mikes Katalinnal ápolt jó kapcsolatokat. A történelmi Mikes családnak Zabolán volt egy birtoka, a Mikes-kastély felújítására a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapon keresztül közel egymilliárd forintot juttatott a Roy-Chowdhury-Mikes Alapítványnak.

Miután Novák Katalin nem volt hajlandó elmondani, hogy miért adott kegyelmet a ped0filbotrányban érintett K. Endrének, ezért egyre több találgatás lát napvilágot az ügy okairól. Az ugyanakkor nem tűnik kérdésesnek, hogy az egykori igazgatóhelyettes több szálon is nagyon jó kapcsolatokat ápolt Fidesz-közeli körökkel.

Valódi Hírek