FRISS: Portik Tamás a haláláig börtönben marad, Gyárfás Tamást 7 évre ítélték

Itt a végső ítélet.

Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Portik Tamás, amiért felbérelte 1998-ban felbérelte Jozef Roháčot, hogy gylkolja meg Fenyő János médiamogult. Gyárfás Tamást 7 év börtönbüntetésre ítélték – derült ki a 24.hu csütörtöki bírósági közvetítéséből.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tárgyalás, miután Portik fia, Póta Péter az ügyben eljáró bíró arcába kávét öntött a tárgyalás másfél héttel ezelőtti fordulóján. A férfit a cselekménye miatt szintén letartóztatták, és hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják – bár tagadta a szándékosságot.

A tárgyaláson számos,

a Terrorelhárítási Központ állományába tartozó személy, illetve rendőrök és biztonsági emberek felügyelték a beléptetést.

A bíróság dolgozói nem a főbejáraton, hanem egy oldalsó ajtón léphettek be az ítélőszék épületébe.

Pótát egy sötétített üvegű kisbusszal hozták, hogy ne érhesse őt támadás a helyszínre érkezésig. Egy bírósági dolgozó szerint legutóbb Budaházy György ítélethirdetésekor volt ilyen szintű készültség a helyszínen.

A gylkosságról

Fenyő Jánost 1998. február 11-én gylkolták meg a Margit körúton, miközben a Mercedesében várakozott a piros lámpánál. A merénylő egy hangtompítóval felszerelt f€gyverrel lőtte le Fenyőt, aki még a mentők kiérkezése előtt meghalt.

A nyomozást először 2002-ben zárták le, majd újra megnyitották, miután előkerült Fenyő pszichológusának, Perczel Tamásnak a vallomása, amelyet videóra vettek. Perczel ebben azt mondta: Gyárfás és Fenyő ellenségek voltak, és a Nap-kelte című műsor vetítési jogaiért vé.rre menő küzdelmet folytattak.

Roháčot 2011-ben gyanúsították meg a gylkossággal, miután a helyszínen megtalálták a DNS-ét egy baseballsapkán. Őt 2017-ben ítélték életfogytiglanra a Fenyő-gylkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt.

Portik Tamás megvádolásához azok a hangfelvételek vezettek, amelyeket Portik titokban rögzített 2000 és 2004 között. Ezek arról tanúskodnak, Portik megpróbálta rávenni Gyárfást, vallja be, hogy ő vette rá a gylkost a Fenyő János elleni merényletre. Gyárfás a hangfelvételek nyilvánosságra kerülésekor azt mondta: azok majd az ártatlanságát fogják bizonyítani.

A tárgyalásról

Portik az utolsó szó jogán is tagadta a bűnösségét, és

azt állította: a rendőrségnek is benne van a keze a gylkossági ügyben, ugyanis szerinte részt vettek a merénylet eltussolásában.

Elmondása szerint a rendőrök tudhatták, hogy Fenyő veszélyben van, mégsem cselekedtek, hogy megvédjék. Azt is mondta, szerinte a tanúként beidézett R. László volt a felbujtó, és az albán maffia volt az elkövető.

Gyárfás is tagadta, hogy részese volt a merényletnek. Az utolsó szó jogán úgy fogalmazott: az eddigi bizonyítékok is őt igazolják, és sikerült megcáfolnia a vele szemben felmerült vádakat.

Portik a tárgyalást megelőzően kizárási indítvánnyal élt a bíró ellen, ugyanis szerinte Póta Péter elfogult volt. Kifogásának nem adtak helyt.

Gyárfás Tamást bűnsegédként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a bíróság, és 7 év fegyházbüntetést kapott, továbbá 10 évre eltiltották a közügyektől.

Portik felbujtóként életfogytiglant kapott, féltételesen azonban akár 20 év után szabadon bocsátható lesz.

Január végén, a Fenyő-ügy tárgyalásának legutóbbi fordulóján arról számoltunk be: Portik Tamás állította, manipuláltak a bizonyítékként tálalt hangfelvételek. Azt is mondta: a vád fő bizonyítékai nem szerepeltek az okiratokban.

Valódi Hírek