Mi történt? Máris furcsa akcióba kezdett a Fidesz Novák Katalin pedofilbotránya miatt

Telefonon kérdezik az embereket, mennyit ártott a Fidesznek az újabb pedofilbotrány.

Kiderült, telefonos közvélemény-kutatással méri a Fidesz, hogy mennyit rontott a K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem Novák Katalin és Varga Judit megítélésén – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

Erre kíváncsiak Orbánék

Egyik olvasójuk a lapot arról tájékoztatta, hogy a Call Express nevű cégtől hívták fel pénteken, és többek között az alábbi kérdéseket tették fel:

  • „Hallott-e arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének?”
  • „Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?”
  • „Ön szerint Varga Judit igazságügy miniszterként felelősnek tekinthető, vagy nem az ügyben?”
  • „Egyetértene-e azzal, ha a parlament felülvizsgálná az elnöki kegyelem intézményét a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén, mint amilyen a pedofília, és nem adna módot a kegyelemre?”

A hvg.hu azt írta, volt egy olyan kérdés is, amely egy mondatba sűrítette a kegyelmi ügyet, és kimaradt belőle a pedofília szó is.

„A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, amiatt ítélték el, hogy tisztában volt azzal, hogy a volt igazgató több gyermeket is molesztált, illetve egy hamis tanúvallomás megírására kérte az egyik tanút. Ön szerint mit kellene tennie Novák Katalinnak?”

– vetették fel, majd az alábbi lehetőségeket vázolták: talán le kellene mondania, felül kellene vizsgálnia a kegyelmet, esetleg nem kellene csinálnia semmit. Érdeklődtek arról is, hogy a válaszadóknak kedvező vagy kedvezőtlen a megítélése Orbán Viktorról, Varga Juditról és Novák Katalinról.

Mit csinál a Call Express?

A közvélemény-kutató céggel kapcsolatban a Népszava korábban megjegyezte, hogy „közvélemény-kutatás címszó alatt

a Fidesznek kedves sugalmazásokat terítettek névtelen operátorok”.

Azt kérdezték akkor, hogy „támogatná-e az LMBTQ-mellett kiálló Márki-Zay Pétert; melyik szimpatikusabb önnek, a migránspárti Brüsszel, vagy a határok sérthetetlenségét védő magyar kormány?”.

Novák Katalinnak mennie kell

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, V. János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény. Tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül adásában számolt be arról, hogy az igazgató orálIs sz*xre kényszerítette őket. A két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgatót leváltották, ellene később eljárás indult.

A vádirat szerint V. János – aki mellesleg Bicske díszpolgára, valamint a rangos gyermekvédelmi kitüntetés (!), a Bárczy-díj birtokosa is volt – különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat. Őt nyolc év szabadságvesztésre ítélték. A helyettesét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében,

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

Csütörtökön megírtuk, hogy Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be K. Endre köztársasági kegyelme miatt. Orbán bejelentésére azonnal reagált Dobrev Klára. Az árnyékkormány miniszterelnöke szerint „Orbán mai videóüzenete nyílt beismerése annak, hogy

Novák Katalinnak mennie kell”.

Szakértők szerint súlyos nemzetközi visszhangja lesz Novák lépésének. Eközben a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezdett a köztársasági elnök lemondását követelve.

Kapcsolódó:

Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be a pedofilbotrány miatt

Dobrev Klára: Orbán mai videóüzenete nyílt beismerése annak, hogy Novák Katalinnak mennie kell!

Nem hallgat tovább: Levelet írt Novák Katalinnak a pedofil igazgató egykori áldozata

Valódi Hírek