Nemzetközi tiltakozás érik Novák Katalin ellen: Úgy néz ki, végleg elvetette a sulykot Orbán tolla

Novák Katalin kegyelmet adott, de súlyos következményei lesznek.

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, V. János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt.

Eljárás indult ellene, helyettesét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében, Novák Katalin kegyelemben részesítette a múlt hét folyamán.

A döntés hatalmas felháborodást keltett országszerte. Az ügy egyik érintettje, Julián, aki a 2016-ban kipattant botránnyal kapcsolatban nevét és arcát felvállalva mesélt a gyermekotthonban történt borzalmakról, üzent a köztársasági elnöknek.

Mint hangsúlyozta: nehezen felfogható a döntés, és hozzátette, „szégyellje magát” Novák Katalin.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök úgy fogalmazott:

Ezer államfői mosoly sem feledteti el többé, az államfő gyerekeket árult el és aljas bűnözőkkel szövetkezett.

Nem jött jól a kegyelem Novák Katalinnak

Ágh Attila a Népszavának adott friss interjújában rámutatott, hogy

Novák kettős szerepet játszik a NER berkein belül.

A politológus úgy véli, a köztársasági elnök a fideszesek közül kiegyensúlyozóként lép a nagyközönség elé, továbbá nyilvánvalóan a rossz értelemben vett hagyományos, tradicionális családkép képviselője.

A kormány ezúttal Novákot bízta meg azzal, hogy „égbekiáltó módon” közreműködjön egy pártbéli szövetséges kimentésében – mondta a szakértő, aki szerint ez a lépés bizonyítja: akik Orbánéknak engedelmeskednek, azokat minden csávából kihúzzák.

Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök bajban lesz?

Hozzátette, hogy az elnöki kegyelem híre valószínűleg végigsöpör majd a kontinensen, és rontani fog Novák nemzetközi megítélésén. Véleménye szerint hamarosan a Fideszen belül is rájönnek, hogy ez a lépés hiba volt.

Perintfalvi Rita ismert teológus a lapnak úgy fogalmazott: gondolkodik azon, hogy milyen lépéseket lehetne még tenni az ügy kapcsán. Megjegyezte: nem tudja elképzelni, hogy a döntést hogyan lehetne összeegyeztetni a kormány „gyermekvédelmi” állásfoglalásával.

A Sándor-palota így reagált a történtekre:

„Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni”.

Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző, a Political Capital társalapítója részletezte, hogy a köztársasági elnök csak és kizárólag alapos magyarázattal adhat kegyelmet bárkinek. Amennyiben a döntését magyarázat nélkül is meghozhatja, az a köztársaság gyengeségét jelzi. A lépés pusztító következményeket okozhat a köztársaság intézményében, valamint a kegyelmi jog gyakorlásában is – fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább dagad a balhé: A Demokratikus Koalíció levélben fordult Ferenc pápához a pedofilbotrány miatt

Áll a bál: Kíméletlen üzenetet küldött az ismert teológus a pedofil bűnözőket védő Novák Katalinnak

Érik a gigabotrány: Orbán Viktor öccséig vezetnek a szálak a pedofilbotrányban

Valódi Hírek