Mi történt? Szijjártó Péter lerántotta a leplet az Orbán Viktor által megszavazott szankciókról

Nocsak!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben elmondta, hogy az Európai Unióban felmerült egy újabb Oroszország elleni szankciós törekvés, de véleménye szerint ez csupán egy „kirakatcsomag” lenne.

A tárcavezető szerint az uniónak be kéne végre látnia, hogy a szankciós csomag „elhibázott”.

„Azért akarnak szankciós csomagot elfogadni, hogy elmondhassuk, hogy elfogadtunk egyet, mert már jól láthatóan mindenkinek nagyon komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy még olyan szervezeteket, iparágakat vagy személyeket találjon, akik nincsenek a szankciós listán, vagy akiknek a családja nincs a szankciós listán”

– mondta.

„Szerintem ez a törekvés a már eddig is kudarcot vallott szankciós politikát még komolytalanná is teszi,

mert itt jól láthatóan kirakatcsomagot akarnak összeállítani. Szerintem itt lenne az ideje, hogy belássák ők is azt, hogy a szankciós politika teljes mértékben kudarcot vallott, és nem kellene komolytalanabb színben feltüntetni az Európai Uniót, mint ahogy feltétlenül szükséges volna”

– tette hozzá.

Szijjártó azt is mondta, a kormány egy ideje nem járul hozzá az újabb 500 millió euró kifizetéséhez az ukrajnai fegyverszállításra az Európai Békekeretből. Ám ezt a héten sem az ukrán külügyminiszter, sem a kijevi elnöki hivatal vezetője nem említette a találkozójukon.

Az Európai Békekeret forrásainak ötmilliárd eurós megemelését célzó javaslattal összefüggésben arról számolt be, hogy ezt a pénzt is fegyverszállításokra szánnák a következő években, amelyben hazánk nem kíván részt venni.

„Semmi olyan megoldáshoz nem adunk támogatást, ami ránk nézve bármilyen politikai vagy pénzügyi terhet jelentene”

– figyelmeztetett.

„Továbbra is azt gondoljuk, hogy a fegyverszállítás hiba,

és nem fegyvereket kéne szállítani, hanem a béketeremtéshez kéne hozzájárulni, mert minél több fegyver kerül bele ebbe a konfliktusba, annál hosszabban fog tartani a háború, és annál többen fognak meghalni”

– fejtette ki.

Ahogy arról írtunk, Orbán Viktor szerint az Európai Unió szankciói hatástalanok. Ennek ellenére mégis megszavazta azokat…

Ha eddig nem lett volna világos, hogy az orosz gazdaság megreccsent a szankciók súlya alatt, decemberben újabb hírek érkeztek arról, hogy Putyinék valóban bajban vannak.

(MTI)

Valódi Hírek