Nagy bajban vannak Putyinék: Gazdasági katasztrófával néz szembe Oroszország

Mélypontra zuhant a rubel árfolyama.

Tavaly februárban, az ukrajnai háború kitörésekor kezdődött el az orosz valuta mélyrepülése. Akkor egy amerikai dollárért 113 rubelt kellett adni a korábbi 80 körüli összeg helyett, majd pedig március elején az árfolyam felugrott a 135-ös sáv fölé is.

Mindennek oka pedig azok az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések (szankciók), amelyekről a magyar kormány azt állítja , hogy „nem működnek”. Az sem jó hír a Vlagyimir Putyin vezette országnak, hogy rengeteg nyugati vállalat úgy döntött, beszüntetik oroszországi tevékenységüket.

Ezentúl Oroszországnak a kőolaj árának folyamatos esésével is számolnia kell, ez pedig szintén rendkívül hátrányosan érinti az ország gazdasági helyzetét.

Az elemzők szerint a mostani árfolyamcsökkenés mögött is ezek az okok állnak, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a Wagner-lázadás miatt jelentősen zuhanni kezdett a rubel, amely az árfolyam további gyengülést vetíti előre.

A szakértők felhívták rá a figyelmet, hogy a rubel elértéktelenedését az is fokozza, hogy az orosz gazdaság egyre inkább kénytelen átállni a haditermelésre. A háborúban elvesztett fegyverek pótlása, valamint a háborús károk felszámolása pedig egyre több állami forrást emészt fel.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek