Magyarország is megszavazta az újabb Oroszország elleni szankciókat — Putyinék keményen fenyegetnek

Az összes tagállam rábólintott.

Az Európai Tanács sajtószolgálata közölte, hogy az összes tagállam – beleértve Magyarországot is -, szombaton

jóváhagyta a 60 dolláros orosz olajársapkára vonatkozó szankciót,

ami a döntés értelmében hétfőtől hatályba is lép. A bejelentés után Oroszország egyből elkezdett fenyegető hangvételű üzeneteket küldeni, amelyek az olajszállításokat érinthetik akár Magyarország vonatkozásában is.

A Portfolio arról írt, hogy így ez még inkább kiemelt üggyé teszi, hogy mi lesz a sorsa a 480-as itthoni ársapkának, miután a napokban már a kormány is jelezte: az intézkedés csak akkor tartható fenn, ha az orosz szállítások zavartalanok maradnak a Barátság kőolajvezetéken keresztül, illetve a százhalombattai finomító is zavartalanul tud működni. A lap megjegyezte, utóbbi sajnos jelenleg nem teljesül, az előbbi feltétel pedig éppen a mai uniós döntés miatt jelenthet kockázatokat.

Az üggyel kapcsolatos döntést várhatóan még vasárnapig nyilvánosságra hozzák az uniós közlönyben is, így semmi akadálya nem lesz annak, hogy éppen december 5-től érvénybe lépjen, amikortól az EU amúgy is hatályba lépteti a júniusban elfogadott hatodik szankciós csomagot Oroszország ellen.

Így a mostani döntés értelmében az újabb szankciós intézkedés, blokkolja, hogy Oroszország az EU-n kívül bárhol a világban 60 dollárnál drágábban értékesítsen olajat, illetve finomított termékeket.

Az Európai Unió és a G7 csoport közösen állapodott meg az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását– közölte az Európai Bizottság szombaton.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása

csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Közölték: noha az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

A washingtoni orosz nagykövetség a Telegram csatornáján közölt üzenetében a döntést „a szabadpiaci elvek átírásának” nevezte az, és hangsúlyozták, hogy

„az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik”.

A nagykövetség kiemelte: az ilyen „veszélyes és törvénytelen” eszközök alkalmazása ellenére nem tartják kérdésesnek, hogy az orosz olajra változatlanul lesz kereslet.

(MTI / portfolio.hu)

Valódi Hírek