Itt a válasz: Reagált Karsai Dániel a Nemzeti Választási Bizottság embertelen döntésére

Karsai Dániel a Kúriához fordul.

Megírtuk, hogy a Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint nem lehet népszavazást tartani a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyében, mert ha többségben lennének az igen szavazatok, az sértené az Alaptörvényt.

A népszavazást az ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter kezdeményezte. A népszavazási kezdeményezés célja az lett volna, hogy egyes esetekben kaphassanak mentességet a jelenlegi szabályokkal szemben az aktív eutanáziát segítők.

A népszavazási kérdések az alábbiak voltak:

  • „Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

Mint arról beszámoltunk, Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász szeptemberben egy Facebook-posztban tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi

méltósággal szeretne meghalni, ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát.

Az ALS egy olyan betegség, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, amely a teljes lebénuláshoz vezet. A betegség az agyat nem érinti, így a beteg végig tudatában van a fizikai leépülésének, a halálát a légzése leállása okozza. Mint ismert, ebben a betegségben szenvedett Stephen Hawking elméleti fizikus is.

Karsai Dániel Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük

„POST MORTEM XXXV. – Összegyűlt tüzelő, népszavazás, most sem szólok be a papnak

Az elmúlt napokban számos fontos dolog történt.

A Bliss Alapítványnak 2 millió forint gyűlt össze. Nem fognak fázni a gyerekek és a segítőik.

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget.

A Választási Bizottság elutasította a népszavazási kezdeményezésünket. Álláspontjuk szerint alkotmányellenes lenne, sértené az élethez való jogot. Higgadtan, de nagyon eltökélten megyünk tovább.

Az élet jog, de nem kötelesség. Az életvégi döntésekhez való jog viszont az emberi méltóságból fakad.

A Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan.

Hamarosan a Kúriához fordulunk, az érveinket tartalmazó beadványt nyilvánossá fogjuk tenni. Péter öcsémnek nagyon köszönöm a segítséget.

Mint értesülhettek róla, Balog Zoltán végül elállt a nyilvános vitától. Legalábbis egyelőre. Balog úr először mindenképpen személyes találkozót akart volna. Ezt én elutasítottam, ugyanis ő nekem nem spirituális segítőm.

Remélem, azért a nyilvános beszélgetésre még sor kerül.

Kellemes hétvégét mindenkinek”

– írta.

(Karsai Dániel / Facebook)

Valódi Hírek