Szívszorító sorokkal búcsúzik a népszerű orvos az Orbánék által kicsinált ügyeleti rendszertől

Élt 40 évet.

A közösségi médiában búcsúzik a 4 évtizede éve indult, tavaly átalakított – jobban mondva szétvert – ügyeleti rendszertől az a magyar orvos, aki még nem élt annak indulásakor, ám úgy alakult, hogy neki kellett bezárnia a rendelőt.

Dr. Magyar Zsombor Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban.

„Búcsú és köszönet, avagy gondolatok egy orvosi ügyelet fejfájára

Január 31-e délutánján, amikor az ember egy orvosi ügyelet működésének utolsó műszakjára készül, óhatatlanul is gondolkodni, összegezni kezd, hiszen ha valami lezárul, számot kell vetni a múlttal, értékelni az eredményeket.

Csaknem 40 éve, 1984 nyarán hozták létre az akkori egészségügy nagy vívmányát, mely az akkori körorvosi rendszert váltva jobb betegbiztonságot és az orvosok optimálisabb terhelését hozta magával. Egy kisméretű orvosi táska tartalma és egy platós Moszkvics (mely nappal a szennyest hordta) szolgált eszközpark gyanánt.

Furcsa ebbe belegondolni, hiszen jómagam még nem is éltem ekkor, de sofőr kollégám, akivel most is együtt dolgozunk, ott volt az indulásnál is, így most 40 év után az ügyelettel együtt ő is befejezi pályáját. Itt kezdte, itt fejezi be – mondja.

Működésünk 40 éve alatt rengeteg orvos, asszisztens és gépkocsivezető kolléga áldozta fel éjszakai vagy hétvégi pihenését, kelt fel hajnalban, amikor kellett, robotolt át éjszakákat hóviharban, árvízben, kánikulában, pandémia alatt fáradtságot nem ismerve azért, hogy e térség lakói biztonságban érezhessék magukat.

Pontos számot nem tudok, de biztos, hogy százezres nagyságrendben láttunk el sürgős betegeket ezidáig. Több generáció fordulhatott hozzánk, vagy hívhatott minket a bajban az újszülöttől az aggastyánig.

Statisztikailag minden második itt élő ember igénybe vette élete során legalább egyszer az ügyeletet. Az emberek szerették, ismerték, számítottak rá. Bizton állíthatom, hogy fennállásunk legfontosabb, legszebb és legnehezebb célját, az emberéletek mentését a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon igyekeztünk megvalósítani.

Számtalan kritikus állapotú beteg elsővonalbeli ellátását tudtuk az Országos Mentőszolgálattal együttműködve (az utóbbi években sajnos sokszor inkább helyette) elvégezni, sok életet megmentve ezáltal.

Természetesen nem voltunk egyedül, hiszen a helyi önkormányzatok a kezdetektől támogatást nyújtottak, ami az egyre nagyobb alulfinanszírozottság miatt egyre nagyobb arányú segítséget jelentett az állami normatív »«támogatás« mellett, enélkül nem tudtunk volna működni.

Nehéz, de szép feladatot teljesítettünk idáig, számtalan vicces történet, rengeteg megható, hálás emberi tekintet, tragikus emberi sorsok, nehéz döntések, szomorú pillanatok, csodára emlékeztető sikerek emlékei keringenek mindannyiunk fejében.

Szóval nem is éltem még, mikor elindult, de most ügyeletvezetőként holnap reggel én kell lakatot tegyek a kiválóan működő ügyelet ajtajára.

A célok, amelyek hangoztatva lettek a mi bezárásunkkal járó átalakítás kapcsán, magasztosak voltak, homogén, magas szintű ügyeleti ellátás képét vizionáltuk, de amint megismertük a tényleges koncepciót, számtalan aggály fogalmazódott meg bennünk, ám ezeket az aggályokat, szakmai érveket, statisztikával, tapasztalatokkal alátámasztott tényeket sajnos senki sem vette eddig figyelembe.

Ami ezután jön, sajnos teljesen más lesz betegeknek és orvosoknak egyaránt.

A nehezebben elérhető, messzebb lévő, négyszer akkora területet negyedannyi autóval és személyzettel ellátó járási ügyeleti központ érthető módon kevés lakó számára kecsegtet az ellátásbeli előrelépés képével, a 30 éve nem ügyelő, idős háziorvosok ügyeletbe kényszerítése pedig szintén nem sok jót ígér.

Az önkormányzatok minden törekvése ellenére a törvény nem ad lehetőséget a továbbműködésre, az egyetlen reális vízió az OMSZ által üzemeltetett ambulancia, melyet talán hosszú idő elteltével az önkormányzatok és a helyi lelkes civilek kiharcolhatnak.

Adjon Isten nekik ehhez sok erőt! Amennyiben ez sikerül, az a semminél sokkal több lesz, de

az eddigi ellátási potenciált meg sem fogja közelíteni.

Sok borús gondolat ellenére a végszó mégis a köszöneté kell, hogy legyen. Minden valaha itt dolgozó kollégámnak szeretném megköszönni, hogy értékes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy gyógyíthattunk, segíthettünk, nehéz de szép időket megélve.

Külön köszönet az önkormányzatoknak, akik ezt lehetővé tették, és önöknek itt élőknek is köszönjük a mellettünk való kiállást.

Szívből kívánom,, hogy az Országos Mentőszolgálat által üzemeltetett új ügyeleti rendszer cáfolja meg szakmai aggályainkat és megfelelő színvonalon működjön.

Minden orvos ismeri Hippokratész híres gondolatát : »Salus aegroti suprema lex esto«, avagy »A beteg üdve a legfőbb törvény«. Ajánlom ezt az útmutatást mindazok figyelmébe, akik esetleg ezt mostanában elfelejtették volna!

Tartsa meg Isten önöket erőben és egészségben!

Dr. Magyar Zsombor 2024. 01. 31-én”

(Kiemelt képünk illusztráció)

(Magyar Család/Facebook)

Valódi Hírek