Dobrev Klára koszorút helyezett el Bibó István szobránál a köztársaság napján (+fotók)

Így emlékezett meg a XX. század egyik legjelentősebb demokratájáról.

A Demokratikus Koalíció elkötelezett a köztársaság eszméi iránt, fennállása óta küzd Orbán Viktor önkényuralmi rendszerével szemben. Hazafias kötelességüknek tesznek eleget, amikor a magyar parlamentben, az Európai Parlamentben és minden más fórumon felszólalnak a jogállam tönkretétele ellen és az emberi jogok védelmében – hangsúlyozta a DK lapunkhoz eljuttatott friss közleményében.

Mint írták, az idei év mégis reményteljes: fontos választáson vehetik vissza a magyar városokat a Fidesztől. Szociáldemokrata fordulatra készülnek, és a kormányváltás után vissza fogják állítani a köztársaságot Magyarországon: mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarnak – szögezték le.

A köztársaság napja alkalmából Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök koszorút helyezett el Bibó István, a XX. század egyik legnagyobb magyar politikai gondolkodójának, Nagy Imre államminiszterének, a köztársaság egyik atyjának szobránál a rakparton.

Dobrev Klára a közösségi oldalán írt az eseményről:

„A »köztársaság« csodálatos kifejezés.

A szó leír egy államformát is, ám valójában sokkal mélyebb értelme van.

Kifejezi a közös ügyeink feletti közös rendelkezés jogát is, hiszen eredeti – még az ókorból származó – jelentése a zsarnokság feletti győzelmet is jelenti.

Magyarország formai értelemben köztársaság, de nem a véletlen műve, hogy a mai hatalom még az ország nevéből is elhagyta a »köztársaság« szót.

A »fülkeforradalom«-nak csúfolt alkotmányos puccs minden hatalmat, minden befolyást kicsavart a magyar polgárok kezéből, és ma egy szűk csoport a tényleges politikai, gazdasági hatalmát kizárólag arra használja, hogy mesés vagyonokat harácsoljon az ország, a »köz« rovására.

Amikor a köztársasági Magyarország kiemelkedő alakjának, Bibó Istvánnak a szobrára koszorút helyezek el, kifejezem azt is, hogy a legnemesebb feladatunk és kötelességünknek a »köztársaság« visszaállítását tekintem.

Magyarország ismét olyan ország lesz, ahol minden egyes magyar embernek vele született joga a társadalom javaiból méltóan részesedni, és a köz ügyeiben saját nézeteit és érdekeit képviselni. Így válik Magyarország ismét a köz társaságává, azaz demokratikus köztársasággá.

Ezért küzdünk és ehhez kérjük minden magyar demokrata támogatását!”

Az eseményről több fotó is készült:

A Demokratikus Koalíció politikusai 2024. február 1-jén Budapesten Bibó István szobránál.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök koszorút helyezett el Bibó István szobránál.

Bibó István szobra a fővárosban a rakparton.

A Demokratikus Koalíció politikusai 2024. február 1-jén Budapesten Bibó István szobránál.

Valódi Hírek