Betelt a pohár: Népszavazást indítanak a civilek az Orbán-kormány sóskúti gyára miatt (+videó)

Elegük van.

A helyi lakosok bejelentették, hogy

népszavazást kezdeményeznek

a sóskúti akkumulátorfeldolgozóval kapcsolatban.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormány részéről elítélte a keddi sóskúti közmeghallgatás megzavarását. A miniszter a kormányinfón azt mondta: minden ilyen beruházásnál

a „korrekt” (!), az „egyenes” és „tisztességes tájékoztatás” a megoldás” (!).

Ugyanakkor megjegyezzük: a környező települések vezetői és a helyi lakosok egyik fő problémája éppen az volt, hogy őket senki sem tájékoztatta semmiről, sem „egyenesen”, sem „tisztességesen”.

Az újabb lakossági fórumra a beruházó szlovén cég képviselője már el sem ment , ahogy Sóskút polgármestere sem jelent meg. Mint megírtuk,óriási tömeg gyűlt össze kedd délután Sóskúton, azzal a szándékkal, hogy meghallgassák a polgármestert, mi az álláspontja a településen épülő újabb akkumulátorgyárral kapcsolatban.

König Ferencet a sajtó képviselői hiába kérdezték, ő válasz nélkül ment be az iskolába, ahova egyébként csak az igazoltan helyi lakosoknak engedélyezték a bejutást. A helyszínen akkora botrány tört ki, hogy a polgármester váratlanul lemondta az eseményt, és rendőri védelmet igényelve elmenekült a helyszínről.

Csütörtökön beszámoltunk arról is, hogy eddig szlovén magánszemélyről lehetett tudni, ám az Andrada cég befektetői között megtalálható a legnagyobb szlovén akkumulátorgyár is. Úgy tűnik, egész hálózat kiépítését tervezik feldolgozóüzemekből, hogy a kínai és koreai gyártók akkumulátorhulladékát helyben hasznosítsák. A Sóskúton és környékén élők pedig nem ok nélkül aggódnak, hiszen a szakértő is megerősítette:

a feldolgozás ugyanúgy jelentősen terheli a környezetet, mint a gyártás.

A beruházással kapcsolatban Győrffy Dóra, az akkumulátoripari kérdésekben szakértő közgazdász, egyetemi tanár a napokban jelezte: valószínűsíthető, hogy Magyarországon a gyártáshoz igazodóan számos hulladékfeldolgozót is építenek majd, és ezeknek nagyjából ugyanarra lesz szükségük, mint az akkumulátorgyártóknak:

olcsó munkaerőre, olcsó energiára és rengeteg vízre.

Videó:

Valódi Hírek