Itt vannak a számok: Kiderült, mennyit vihetnek haza a nyugdíjasok, de van egy hatalmas bökkenő

A nyugdíjszakértő szerint másképp kellene elosztani az összeget.

Ahogy a minap beszámoltunk róla, a tervezettnél jelentősen magasabb lett a Nyugdíjbiztosítási Alap tavalyi hiánya.

Farkas András nyugdíjszakértő már korábban is jelezte: a hazai nyugdíjrendszerben komoly reformokra van szükség, a jelenlegi finanszírozás ugyanis biztos nem fog működni. Mint mondta, a rendszer igazán akkor fog megreccsenni, amikor az 1973 és 1977 között született emberek nyugdíjba mennek.

KAPCSOLÓDÓ: Meglepetésszerű hír érkezett a nyugdíjakról

Mindeközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2023-as infláció mértéke 17,3 százalék volt, a pénzromlás pedig a nyugdíjasokat sújtotta a leginkább – a fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 18,3 százalékkal nőttek.

Farkas András friss számításai szerint az idei nyugdíjprémiumok összege

2000 forint körül alakul majd,

de lesz, aki ennél kevesebbet kap.

A szakértő a minap a szeretlekmagyarország.hu-nak kifejtette: ez a vicc-kategóriába tartozik, a jogosultak inkább kiborulnak tőle, mintsem örüljenek neki. Javaslata szerint célszerűbb lenne a 20 milliárd forintot a leginkább rászorulók között szétosztani. Ez 400 ezer nyugdíjast jelent, ők fejenként 50 ezer forintos támogatásban részesülnének.

Megjegyezte: a nem hivatalos létminimum jelenleg havi 120 ezer forint környékén mozog, és napjainkban körülbelül 420 ezer nyugdíjas havi bevétele nem éri el ezt az összeget.

A szakértő úgy látja, javaslata a rendszeren belül növelné a méltányos nyugdíjemelés lehetőségét, ám sok esélyt nem lát az említett forgatókönyvre.

Mint mondta,

„a legszegényebb nyugdíjasok helyzetén lehetne javítani, ha a szándék megvolna, az összeget pedig oda irányítanák”.

Az árnyékkormány mellesleg épp a minap hangsúlyozta, hogy negyedévenkénti nyugdíjkorrekcióra és svájci indexálású, európai mértékű nyugdíjra van szükség Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

Arcátlanul alacsony nyugdíjat kap a népszerű színész: Még portásnak sem vették fel, most nyomoroghat

Valódi Hírek