Íme Szijjártó friss bejelentése: Különös részleteket árult el a kormány egyik kedvenc gigaprojektjéről

A BYD az első európai üzemét hozza Magyarországra.

Aláírták a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai BYD jövőbeli szegedi üzemének helyszínt biztosító telek adásvételi előszerződését – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásáról van szó. Mint mondta, a BYD az első európai üzemét hozza Magyarországra, ahol már ez lesz az ötödik autógyár, és a szektor kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a három német prémium márka mellett a második nagy keleti járműgyártó telepszik le itt.

Mondandójából kiderült, hogy

a beruházás több milliárd eurós nagyságrendű,

a kormány pedig pénzügyi támogatást biztosít majd hozzá – a pontos összegről még nem érkezett tájékoztatás, a kormány előbb az Európai Bizottsággal egyeztet a kérdésről.

„Azt gondolom, hogy ennek a gyárépítésnek a hatása hasonló lesz, mint az Audi győri vagy a Mercedes kecskeméti vagy a BMW debreceni vagy éppen a Suzuki esztergomi gyárépítésének. Az egész város kap egy új lendületet, új dimenzióba kerül, ami jó Szegednek, jó a szegedieknek”

– fogalmazott.

Hozzátette:

„Minden túlzás nélkül mondhatjuk el, hogy egy széles körű összefogásnak köszönhetően Magyarország a zöld elektromos autóipari átállás világbajnokai közé tartozik, a BYD magyarországi gyárépítése pedig ennek a pozíciónak a megerősítését jelenti”.

Szijjártó szót ejtett arról is, hogy a keleti nyitás politikájának nyomán mára Magyarország vált a kínai cégek első számú beruházási célpontjává Közép-Európában, amit bizonyít az is, hogy az utóbbi négy év során

kétszer is a kelet-ázsiai országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra.

Elmondása szerint céljuk, hogy hazánk a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontja lehessen.

A kínai BYD-ről mellesleg korábban is írtunk, a gigaberuházás elé akadályt gördített, hogy

az Európai Unió vizsgálatot indított a cég ellen.

Mindennek ellenére januárban elkezdődött a gyárcsarnok alapozása.

Mindeközben egyre nagyobb port kavar, hogy Magyarországon több cég a külföldi, EU-n kívülről érkező vendégmunkásokat részesíti előnyben a magyar dolgozók helyett.

A minap arról írtunk, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája kedvezményes adózást kínálna azoknak a „digitális cégeknek”, amelyeknél az Európán kívülről érkező munkavállalók aránya meghaladja a 60 százalékot.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Itt vannak a számok: Ennyi közpénzt raktak Orbánék a kínai vállalkozók zsebébe

Nem várt fordulat: Megfúrhatják a kormány Kínával közös gigaberuházását, miután akadt egy „aprócska” gikszer

Valódi Hírek