Súlyos botrány: Így járnak pórul a magyar munkások, amikor az ázsiai vendégmunkások megérkeznek a gyárakba

Lehullt a lepel.

Az egyre nagyobb arányban dolgoztatott ázsiai munkaerőről beszélt a Vasas Szakszervezet alelnöke, László Zoltán a nepszava.hu-nak.

Egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon,

a feszültségek viszont egyre nőnek.

A káoszt jelzi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly év végi adata szerint 39 ezer, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 95 ezer vendégmunkás tartózkodik jelenleg hazánkban.

Megírtuk, hogy a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből mintegy 60 magyar munkavállalót bocsátottak el december óta. A vállalat elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, tényleges tevékenységet 2020 óta folytatnak Magyarországon.

A kirúgásokra azután került sor, hogy a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett a céghez, akiket az elbocsátott magyar dolgozók tanítottak be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Az állásukat elvesztő magyar dolgozók helyén jelenleg már az ázsiai vendégmunkások dolgoznak.

A problémát az okozza, hogy a szállón lakó, egyedül, család nélkül érkező

vendégmunkásokat „könnyű” rávenni arra, hogy túlórázzanak,

az őket foglalkoztató cégek pedig elkezdték ugyanezt elvárni a családos magyar munkásaiktól is.

László úgy látja, hogy az Orbán-kormány propagandájával ellentétben ha egy magyar és egy külföldi dolgozik együtt, létszámleépítésnél a magyar munkavállalót bocsátják el.

A magyar munkavállalótól még a végkielégítés kifizetésének árán is olcsóbb megszabadulni, mint a kétéves szerződéssel érkezett külfölditől – mondta el.

Valódi Hírek