Kitört a Fidesz-belháború: Parragh László a falhoz szorította Matolcsyt

Rosszul áll a jegybankelnök szénája.

Nagyon gyorsan és világosan színt kell vallania Matolcsy Györgynek,

és meg kell kezdenie a valódi kamatcsökkentést – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az interjúban Parragh arról beszélt: bár a Magyar Nemzeti Bank által megkezdett kamatcsökkentés jó irány, azonban túl lassan halad. Éppen ezért nagyon sok pénzt veszítenek a magas kamatok miatt a magyar cégek, és a vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket.

Annál nagyobb lesz Magyarország lemaradása, minél tovább fennmarad ez az állapot

– véli a kamarai elnök.

Mint megjegyezte, Magyarországon

a reálkamat 5-6% körüli, és ez az egyik legmagasabb szint a világon.

Állítása szerint ez az oka annak, hogy a beruházások jelentősen bővülnek hazánkban. Tehát a fellendülés kevésbé köszönhető a cégeknek, sokkal inkább a drágulás játszik közre.

Parragh tőle szokatlan módon általános kritikát is megfogalmazott a magyarországi fejlesztésekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta: nem azzal van a gond, hogy külföldi cégek érkeznek hazánkba beruházni, hanem hogy azok külföldi bankokból finanszírozzák a projekteket, így eleve versenyelőnyből indulnak a multinacionális vállalatok.

Parragh László és Matolcsy György konfliktusa nem új keletű: az országgyűlési választások óta eltelt két évben többször összekülönbözött a jegybankelnök és a vállalkozások érdekképviseletét – egyébként kevésbé sikeresen – ellátó kamara elnöke. Figyelemre méltó tény, hogy tavaly év végén szűk látókörűnek, sőt, csőlátásúnak nevezte az inflációra lassan reagáló MNB-t Parragh, sőt, évközben azt javasolta a kormánynak, kobozzák el az MNB ingatlanjait. Matolcsy sem késett a viszontválasszal: arra kérte Parraghot, fejezze be az emberek sértegetését.

Valódi Hírek