Áll a bál: Parragh László rendkívül súlyos dolgokkal vádolta meg Matolcsy Györgyöt

Szerinte a jegybank tönkretette a következő tíz évünket.

„A jegybank kamatpolitikája akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni, remélem, így már mindenkinek világos”

– magyarázta az Indexnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki hozzátette, vezető gazdasági politikusok szerint a növekedésnek napjainkban egy akadálya van: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank.

„Egyszerűen csalódottságot érzek a kamatdöntéssel kapcsolatban”

– jelentette ki Parragh László azzal kapcsolatban, hogy a Monetáris Tanács döntése értelmében szerdától az alapkamat mértéke 11,5 százalékra változott, amely 0,75 százalékpontos csökkenést jelent.

Parragh László kifejtette: szerinte a pozitív reálkamat káros a gazdaságra nézve, valamint csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését. Ez pedig azért lényeges, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban, ezért – jegyezte meg –, ha nincs fogyasztás, nehezebben érhető el a költségvetési egyensúly. Hozzátette, a fogyasztás élénkítésével viszont megvalósulhat az egyensúly: ha a fogyasztás egészséges, akkor több az adóbevétel.

„Az MNB ilyen értelemben szűk látókörű, ha úgy tetszik, csőlátású”

– mondta Parragh László, hozzátéve, ő „nem akar senkit megbántani”, de szerinte a jegybank szakembereinek alaposabban kellene olvasni a saját törvényüket.

Parragh László kijelentette:

a jegybank tönkretette a következő tíz évünket.

Úgy látja, ha ciklusban – 3-4 éves periódusban – vizsgáljuk a jegybank döntéseit, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher, amennyivel drágul az állam finanszírozási igénye. A fogyasztási problémák ebben nincsenek benne – tette hozzá.

„Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek”

– közölte Parragh László.

Emlékezetes, hogy október elején Parragh László élesen kritizálta a jegybankot, amiért nem észlelték kellő időben az inflációs problémákat. Az MNB akkor azt közölte, Parragh László az alapvető gazdasági összefüggésekkel sincsen tisztában és még szövegértési nehézségei is akadnak.

Arról is írtunk, hogy a közelmúltban megjelent Matolcsy György új könyve, amelyben azt írta, hogy Orbán Viktor „időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetőek, vagy délibábnak tűnnek, vagy finoman szólva is

megtévesztőek”.

Valódi Hírek