Nemzetközi botrány: Veszélyes dolgokat művel Szlovákiában a Fidesz

Akcióznak Orbánék.

Nagy erőkkel terjesztik az oroszbarát propagandát az Orbán Viktorék által pénzelt szlovákiai magyar médiumok. A Napunk.sk annak járt utána, milyen orosz dezinformációk szivárognak be a Magyarországról finanszírozott szlovákiai magyar sajtóba az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

A lap többhetes munkával, szakértők bevonásával, részletes médiaelemzéssel megvizsgálta, milyen képet formál az ukrajnai háborúról az a három online lap, amelyek évek óta masszívan

magyarországi kormányzati forrásokból működnek.

Mint írták, a magyar kormány 2018 óta 3,4 milliárd forintot költött olyan szlovákiai magyar médiumok támogatására, amelyek szorosan kötődnek a Fidesz helyi stratégiai partnerének számító Magyar Szövetséghez.

A három lap (Ma7, Felvidék.ma, Körkép.sk), amelyek ezekből a támogatásokból működnek,

jól kimutathatóan negatív képet festenek az ukrán elnökről,

követelőző, diktatórikus hajlamú, ripacskodó bábként mutatják be – jelezték.

A fenti médiumokban az ukrán elnököt rendszeresen gúnyos színben tüntetik fel nemcsak a kommentárokban, hanem a híranyagokban is. Azt írták, még olyan is előfordult, hogy az ukrán elnökről szóló hírt egy szamárral illusztrálták – mint ismert, a Fidesztől nem áll távol a karaktergyilkosság, a dehumanizálás, úgy tűnik hasonló „praktikákat” alkalmaznak Szlovákiában is.

A lap kiemelte, hogy az orosz elnököt viszont semleges módon mutatják be, olykor pedig még a védelmére is kelnek. A Vlagyimir Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot például propagandaeszközként emlegetik.

A három lap átvette az orosz propaganda terminológiáját is a „különleges katonai hadművelet”-ről, amelyet több esetben mindenféle kritika nélkül alkalmaztak. De előszeretettel nyúlnak a magyar kormányzat propagandájához is, így pedig írnak például

  • az „elhibázott szankciókról”,
  • a „háborúpárti Nyugatról”,
  • valamint a „békepárti magyar kormányról”.

 

Valódi Hírek