A teljes Fidesz-képviselőcsoportot kizárná a Néppárt, az első lépést már megtették

Végleg betelt a pohár?

A teljes Fidesz-képviselőcsoport kizárásának jogi lehetőségét vizsgálja az Európai Néppárt (EPP). Ebből a célból munkacsoportot is létrehoztak a pártcsaládon belül.

A testület ahhoz készít javaslatot, hogy a frakcióból ne csak személyeket, hanem egyidejűleg egy teljes képviselőcsoportot is ki lehessen zárni. Azt is tervezik, hogy a jövőben ne kelljen kétharmados többség a döntéshez, hanem elég legyen pusztán az abszolút többség — a képviselők 50%-a a döntésekhez.

A Néppárt európai parlamenti frakciójának keddi ülésén megválasztották a testület mind az öt tagját.

Köztük van Othmar Karas is, aki Deutsch Tamás néppárti tagságának felfüggesztését kezdeményezte. A további négy tag is a Fidesz kérlelhetetlen kritikusának számít.

Korábban arról írtunk, hogy a Néppárt december közepén felfüggesztette Deutsch Tamás frakción belüli jogosultságait. Ennek oka, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának EU-s vezetőjeként a néppárti Manfred Weber megnyilatkozásait a náci Gestapóéhoz és a kommunista ÁVH-éhoz hasonlította.

Deutsch ezután többször is bocsánatot kért kijelentései miatt — ezzel elérve, hogy ne zárják ki a Néppártból. A felfüggesztés miatt azonban határozatlan ideig nem tölthet be semmilyen funkciót az EPP-ben. A politikus emiatt lemondott a Költségvetési Ellenőrzési Bizottságban betöltött alelnöki posztjáról.

Deutsch a felfüggesztése miatt hétfőn a saját előterjesztéséhez sem szólhatott hozzá. Utoljára ilyen decemberben Szájer József esetében fordult elő.

A Néppárt az új eljárásrendről február végéig szeretne szavazni.

A pártcsalád azt is be szeretné vezetni, hogy ne lehessen automatikusan frakciótag, aki néppárti színekben szerez mandátumot. A Fidesz sorsáról leghamarabb ősszel szavazhatnak.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek