Befutott a hétfői expressz a rossz hírekkel; ettől kiterül majd Lázár János

Úgy, ahogy az építőipar is kifeküdt.

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint

12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 18,3 százalék az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással (figyelembe véve a hétvégéket, ünnepnapokat – a szerk.) – kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél – jelentett hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 2,5 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal visszaesett – olvasható a közleményben.

A megkötött új szerződések volumene 60,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 186 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés oka a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagy értékű szerződés volt – részletezték.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 21,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 25,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól – fűzték hozzá.

A múlt év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés volumene 5,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – írta a KSH.

A hivatal az utóbbi napokban kifejezetten riasztó számokat közölt. Nemrég közölték, hogy 2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, január 8-án, hétfőn pedig arról számoltak be, hogy 2023 novemberében a kiskereskedelem forgalmának volumene 5,4 százalékkal zuhant a 2022-es adatokhoz mérten.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek