Kifeküdt a magyar ipar; sokkoló számokat közölt az állami hivatal

Komoly csökkenést mért a KSH.

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól (figyelembe véve a hétvégéket és az ünnepnapokat – a szerk.) megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent. 2023 októberéhez mérten 2,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak

döntő többségében visszaesett a termelés volumene.

Csak két alág kibocsátása nőtt: a kokszgyártásé, kőolaj-feldolgozásé, valamint a vegyianyag- és termékgyártásé – derült ki a közleményükből.

A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. Az ipari termelés tavaly novemberi részletes adatait január 12-én, pénteken közli második becslése alapján a KSH.

Nagy Márton Nemzetgazdasági Minisztériuma (NGM) gyorsan reagált a hivatal közleményére. Mint írták, 2024-ben a növekedés helyreállítását célozzák meg – a tárca szokásához híven a háborúval, valamint a brüsszeli szankciókkal indokolta a visszaesést –, továbbá a belgazdaság megerősítésén ügyködnek majd.

A minisztérium – mint mindig – minden elkeserítő KSH-adatot egy hurráoptimista közleménnyel kommentál. A minap a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenéséről adott hírt a hivatal, Nagy Mártonék mégis nyugtázták, hogy az adatok biztatóak, és szerintük jövőre helyreáll a gazdasági növekedés.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek