Máris befejezik az újbudai ke’ses rendőrgy*lkos kezelését? Döbbenetes részletek érkeztek a tárgyalásáról

Komoly viták folynak az elkövető elmeállapotáról.

Mint tavaly januárban írtuk, egy 29 éves rendőr vesztette életét Újbudán, miután egy ámokfutó késsel támadt a hatóság embereire. Baumann Péter a kórházban belehalt a sérüléseibe, később hősi halottá nyilvánították.

A tettes tagadta az általa elkövetett bűnöket, rövidesen az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) került, azóta is ott kezelik – részletezte a minap a Telex.

Ügye kedden a bíróság elé került, ahol azt az pszichiátert is meghallgatták, aki közvetlenül az IMEI-be kerülése után vizsgálta meg őt. A szakértő szerint a férfi nehezen kezelte az indulatait, személyiségzavarral küzdött, sőt, a falat ütve jelezte, hogy nem akar válaszolni a neki feltett kérdésekre.

A vádlott szerint azonban nem történt ilyesmi, elmondása szerint azért volt indulatos az orvospszichiáterrel a szóban forgó időpontban, mert ő lekezelően beszélt vele – az elkövető érdeklődött, hogy a történtekről készült-e kamerafelvétel, ám jelezték neki, hogy ez nem történt meg.

A vádlott egy másik kezelőorvosa – aki novemberig vett részt az érintett kezelésében – elmondta, hogy Sz. Szilárd, az elkövető állapota fokozatosan javult, így elkezdték a gyógyszeradagok csökkentését, majd egy idő után már nem volt szükség a gyógyszerekre.

Később egyes készítményeket újra felírtak a vádlottnak többek között azért, mert a bírósági tárgyalások indulatossá tették őt.

A pszichológusa szerint Sz. Szilárd március vége, április eleje óta

elkezdte megkérdőjelezni a téveszmetöredékeit„,

azaz az olyan paranoid jelenségeket, amelyek a gy*lkossághoz vezethettek.

Az elkövető az információk szerint nem érti, hogy ha a szakemberek szerint a bűncselekmény idején nem volt beszámítható állapotban, akkor most, amikor szerinte rendben van, miért nincs szabadlábon. Erről a pszichológusa számolt be a bíróságon. Sz. Szilárd akkori elmezavarát nem tudta semmivel sem megmagyarázni, tervei szerint

ha szabadul, visszamegy az építőiparba dolgozni.

Az IMEI érintett szakemberei szerint meg lehetne szüntetni az elkövető kényszergyógykezelését, ám az igazságügyi szakértők ezzel nem értenek egyet. Indoklásuk szerint a férfi jelenleg is kórós elmeállapotban van, viselkedését a bizalmatlanság, az üldözöttségtudat jellemzi.

A szakértők szerint Sz. Szilárd a gy*lkosság pillanatában annyira félt attól, hogy bántják, hogy mindenáron szabadulni akart a szituációból – ez úgy merült fel, hogy az elhunyt rendőr jogi képviselője megkérdezte: az elkövető tisztában lehetett-e a bűncselekmény pillanatában azzal, hogy nem szabad embert ölni.

A jogi képviselő új igazságügyi szakértő felkérését indítványozta, szerinte ugyanis komoly szakmai ellentmondások merültek fel a megszólaltak között.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

Megszólalt az önvédelmi szakértő a megrázó rendőrgyilkosság után

 

Valódi Hírek