Megszólalt az önvédelmi szakértő a megrázó rendőrgyilkosság után

A szakértő szerint az intézkedő rendőr szakszerűen járt el.

Nem egyedülálló eset a Lecke utcai késes támadás. A legutóbb, 2020-ban kétszer is sebesítettek meg késsel rendőröket, az egyik esetben súlyosan — hívta fel rá a figyelmet egy önvédelmi szakértő.

Egyelőre nem tudni, mi történt Újbudán, és hogyan történhetett meg, hogy a támadó mindhárom kiérkező rendőrt meg tudta sebesíteni. Annyi biztos, hogy a rendőrök kapnak képzést az ilyen jellegű esetekre, azonban nem eleget — mondta a Telexnek az önvédelmi szakértő, aki megjegyezte, ha egy átlagember kerül ilyen helyzetbe,

a legjobb, ha azonnal menekül.

Mint arról beszámoltunk, csütörtök éjjel három rendőrt késelt meg egy támadó Újbudán. Az egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy ennek következtében életét vesztette. Baumann Péter főtörzsőrmestert, aki februárban lett volna 30 éves, hősi halottnak nyilvánították.

A rendőrök a Lecke utcai ház folyosóján elkezdték megbilincselni az agresszíven viselkedő 35 éves támadót, aki hangokat hallott, ezért kalapáccsal betörte egy szomszédja ajtaját. Az erős testfelépítésű férfi ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni az intézkedést, majd egy 17 centiméter hosszú pengéjű késsel a rendőrökre támadt.

Mindhárom járőrt megszúrta, a közlemény szerint azért, hogy megölje őket: az egyiküket a bal combján, a másikat a karján és a mellkasán, a harmadikat szívtájékon sebesítette meg, ő belehalt a sérülésbe.

A támadó az utcára menekült, ahol az egyik járőr előbb egy figyelmeztető lövést adott le, majd lábon lőtte a menekülő férfit, akit így elfogtak. A helyszínre mentő is kiment, a lábon lőtt támadót és a három rendőrt is kórházba szállították.

A Telex helyszíni tudósítója szerint az újbudai társasház előtt még péntek délelőtt 11 óra után is helyszíneltek a rendőrök. Az Etele út/Fehérvéri út megállóból dél tájékán takarították fel a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai az ottmaradt vérnyomokat.

A környéken élőket megrázta az eset. Két, a szemben lévő házban élő kutyasétáltató nő arról számolt be, hogy

ők nem ehhez vannak szokva a környéken.

Egyikük elmondta, a lövés hangjára lett figyelmes tévénézés közben, először azt hitte, hogy szilveszterről megmaradt tűzijátékokat durrogtatnak az utcán. Mint elmondták, a történtek után alig tudtak visszaaludni, egyikük pedig megjegyezte:

nemrég az ő ajtaját is megpróbálta felfeszíteni valaki,

de nem tudja, hogy ennek lehet-e bármi köze a mostani esethez.

Egy, az épületben lakó nő a lapnak elmondta, hogy ő is a lövésre lett figyelmes 22:30 körül. Ő az ablakból kísérte figyelemmel a történteket: azt látta, hogy a menekülő férfi elesett a peronon, onnan már nem tudott felállni, mert a rendőrök lábon lőtték és ott tartották. Szerinte a férfi valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állhatott, mert — mint mondta —

nem ismerte fel a rendőröket,

nekik kiabált, hogy hívjanak rendőröket, mert akik rá tartják a fegyvert, azok meg akarják ölni.

A lapnak nyilatkozó nő szerint az elkövető nem volt ismeretlen a környéken élőknek.

„Arról volt híres, hogy nagyon szeret edzeni, ezáltal elég masszív testalkata volt, és kötekedni is szeretett”

— mondta, hozzátéve, szerinte „sokan vissza sem mertek szólni neki„.

Az eset miatt megkérdeztek egy önvédelmi szakértőt, mit lehet tenni egy késes támadás esetén. Rendőrök esetében ilyenkor nem klasszikus önvédelemről, hanem rendőri intézkedésről beszélhetünk.

Mint mondta, a rendőrnek az állam által felruházott joga és kötelessége intézkedni, ehhez a képzettsége és az eszközei is megvannak, így például a könnygáz, a gumibot, a bilincs, a lőfegyver és egyes esetekben már az elektromos sokkoló, a teaser is.

„Ezen kényszerítő eszközök szabályaival és használatának módjával a rendőrnek tisztában kell lennie, és tisztában is van, hiszen a szakmájához tartozik”

— mondta a neve elhallgatását kérő szakértő.

Szakszerű esetben az illetőt, aki miatt az intézkedés történik, meg kell bilincselni, megmotozni, kivezetni, majd csak ezután szállítható be a rendőrségre.

„Nem szabad, és nem is etikus azonban arról beszélni, hogy ebben az esetben mi történhetett, hibázhattak-e a rendőrök,

amíg nem tudjuk pontosan, mi történt”

— mutatott rá a szakértő, aki hozzátette, a rendőri képzésben benne van a késes támadás elleni védekezés: ezt a típusú felkészítést intézkedéstaktikai képzésnek hívják.

Ezen a képzésen megtanítják, hogyan intézkedjenek egy együttműködő állampolgárral szemben, aki azt csinálja, amit a rendőr mond, és nem száll szembe vele, illetve hogyan viselkedjenek egy nem együttműködő emberrel, aki ellenáll, esetleg vissza is támad. A szakértő elmondta, ez a képzés része, az azonban már más kérdés, hogy szerinte a szükségesnél jóval kisebb óraszámban tanulják ezt a rendőrök.

„Az intézkedéstaktikai képzés része a lövészet is.

A tegnap intézkedő rendőr abszolút szakszerűen járt el,

amikor először figyelmeztető lövést adott le, majd pedig végtagon, vagyis lábon lőtte a támadót.”

Arra a felvetésre, hogy mit tehet egy átlagember, ha olyan helyzetben találja magát, ahol fegyverként előkerül egy kés, az önvédelmi szakértő elmondta: egy civil esetében a legfontosabb ilyenkor az, hogy ha van rá lehetősége, meneküljön: ne bonyolódjon bele a harcba, ne védekezzen, minél messzebb kerüljön a támadótól.

„Ha nincs lehetősége védekezni, mindenképpen valamiféle akadályt kell maga és a késes támadó közé helyeznie, például egy kukát, táskát, összetekert kabátot, amivel csökkenthető a felé irányuló támadás ereje és veszélyessége”

— mondta a szakértő, hangsúlyozva,

„nagyon fontos, hogy

amint lehetséges, azonnal menekülni kell,

mert a késes támadásnál nagyon nagy az esélye annak, hogy a felek egyike vagy mindkettőjük megsérül, akár halálos sebet szerez”.

(telex.hu nyomán)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek