Most érkezett: Hősi halottnak nyilvánítják a megkéselt rendőrt

A rendőrség épületein fekete zászlóval tisztelegnek munkatársuk előtt.

Jelenleg éppen kihallgatják azt a férfit, aki csütörtök este halálra késelt egy rendőrt Újbudán, Pintér Sándor belügyminiszter pedig az országos rendőrfőkapitánnyal együtt a két másik sérültet látogatja meg a kórházban — közölte a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján.

Beszámoltunk róla, hogy a késes támadó három rendőrt szúrt meg Budapesten, a XI. kerületben. A támadás következtében Újbudán csütörtök késő este, az egyik rendőr életét vesztette.

A rendőrség közlése szerint csütörtök este tíz óra után bejelentést kaptak, hogy a XI. kerületi Lecke utcában egy társasházban lakó férfi be akart törni a szomszédjába. A rendőrök nagy számban vonultak ki a helyszínre, és amikor a férfit intézkedés alá vonták, az a rendőrökre támadt.

Ekkor egy támadó késsel szúrt meg három rendőrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr előbb egy figyelmeztető lövést adott le, majd lábon lőtte a férfit, akit így elfogtak.

A lábon lőtt támadót és a három rendőrt is kórházba vitték. A súlyos sérülések következtében az egyik rendőr a kórházban meghalt.

A tettes ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és emberölési kísérlet miatt indult eljárás. Az esetet nem terrorcselekményként vizsgálják, de kiemelten kezelik, mert a rendőrség és a Központi Nyomozó Főügyészség szerint

aki ilyet tesz, az kimondottan veszélyes.

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője szerint vizsgálják a helyszínre kiérkező rendőrök szakszerűségét, de a jelenlegi állás szerint szakszerűen és jogszerűen jártak el, az arányosság elveinek is megfeleltek.

„Ezek a rendőrök, akik intézkedtek, hősök voltak, mert akár civil életet is menthettek az intézkedéseikkel”

— mondta Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozásért felelős főügyészhelyettese.

A halott rendőrt Baumann Péternek hívták, aki kilenc és fél éve szerelt fel, az utóbbi időben körzeti megbízottként dolgozott. 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték a kollégái.

„Egy szakmailag felkészült kollégát veszítettek el a rendőrök”

— mondta a rendőrség szóvivője, hozzátéve:

Baumannt hősi halottnak fogják nyilvánítani.

A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves. A rendőrség épületein fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek munkatársuk helytállása előtt.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek