Nagyon kiakadt Pálinkás József: Az MTA volt elnöke kőkemény üzenetet küldött az Orbán-kormánynak

Ez körülbelül az óvodások szintje – mondta.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke közölte: a modellváltó egyetemek egyelőre nem számíthatnak uniós forrásokra. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere úgy látja, hogy „a kormány szórakozik a fiatalok jövőjével”.

Többek között erről beszélt Pálinkás József a Klubrádió Esti gyors című műsorában, amelyben azt is elmondta, szerinte az úgynevezett alapítványi kiszervezést a kormány elrontotta és ezt nem hajlandó beismerni, ami – fogalmazott –

„körülbelül az óvodások szintje”.

„Ezt az ostoba makacsságot nehéz megérteni, hogy miért nem tudják az elvárásoknak megfelelően módosítani a törvényeket”

– mondta Pálinkás József.

Kijelentette: Európában azokat az intézményeket, amelyek nem függetlenek, nem tekintik egyetemeknek,

ez ilyen egyszerű.

Hangsúlyozta: az egész modellváltó rendszert alapvetően elhibázottnak tartja, egyrészt azért, mert nincs szabályozva, hogy ki lehet kuratóriumi tag, mint mondta „akár a miniszterelnök kedvenc futballistája is lehetne”, másrészt azért, mert az sincs szabályozva, hogy kik tehetnek erre javaslatot.

„Az EU már nem hisz a kormányzati ígéreteknek”

– jegyezte meg.

Úgy látja, teljesen fölösleges alapítványokhoz kiszervezni az állami egyetemeket; az viszont nem ördögtől való, hogy legyen egy irányító testület, amely ellenőrzi az intézmény gazdálkodását.

Elmondta, Magyarországon ezek valójában nem köz- hanem magánalapítványok. Példaként említette, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetemnél a szenátus döntését a rektor személyéről a fél kuratórium, három ember felülbírálta.

„Hol van a világon olyan, ahol egy tudományos, oktatási testületet három ember felülbírálhat?”

– tette fel kérdését.

„A kormány valamit elrontott és ezt nem hajlandó beismerni, ami körülbelül az óvodások szintje, hiszen ezt a problémát tavaly október óta lehetett látni”

– fogalmazott.

Közölte: őt bosszantja, hogy a diákok nem kaphatják meg ezeket az ösztöndíjakat és a kollégái nem vehetnek részt az említett programokban.

A műsorvezető felvetésére, miszerint a rendkívül szorult anyagi helyzetbe került Budapesti Műszaki Egyetemen nő a kormányzati nyomás, hogy csatlakozzon a modellváltó intézményekhez, úgy felelt:

„amit a kormány a műszaki egyetemmel csinál, azt zsarolásnak nevezik.”

Szerinte a kormány azért zsarolja a műszaki egyetemet és az ELTE-t, mert ha ezen intézmények is beállnának a modellváltók közé, akkor azt lehetne mondani, hogy az egész magyar felsőoktatás ki van zárva az EU-s programokból, viszont jelenleg éppen a két vezető egyetem nincs.

„Ha a kormány ki is pótolná az Erasmus-pénzt a diákoknak, legfeljebb turistának küldheti ki őket például Párizsba, mert ettől még őket nem fogadják a külföldi egyetemek”

– hívta fel a figyelmet Pálinkás József, hozzátéve, sok ezer diák és kutató lehetőségeiről van szó.

Érdekesség, hogy a Telexnek pénteken sikerült szóra bírnia magát Navracsics Tibor minisztert az ügyben. Ő azt állította: nem voltak semmilyen ígéreteik arra nézve, hogy mikor érkeznek Magyarországra az uniós pénzek (?).

„Nem vagyunk elmaradva.

Aláírtunk minden olyan megállapodást, ami szükséges ahhoz, hogy ne veszítsünk pénzt.

Folynak a tárgyalások”

– állította Navracsics.

„Mindenben tartottuk a határidőt. Az volt a célunk tavaly júniusban, hogy aláírjuk év végéig a megállapodásokat. Aláírtuk év végéig a megállapodásokat”

– hangoztatta az uniós forrásokért felelős miniszter, aki szerint a magyar kormány az Európai Bizottság minden kérését teljesítette, és már nagyon régóta csak arra várnak, hogy Brüsszelben értékeljék a magyar vállalásokat.

https://www.youtube.com/watch?v=CTA2O6NB9is

Valódi Hírek