Gáz, az van: Lantos Csaba a Facebookon üzent

Hosszas posztban magyarázták el a helyzetet.

Lantos Csaba minisztériuma vasárnap a Facecookon tett közzé egy hurráoptimista posztot arról, hogy a magyar gáztározók feltöltve várják, hogy téliesre forduljon az időjárás.

Az Energiaügyi Minisztérium posztját változtatás nélkül közöljük.

„Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás!

2023-ban tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb.

Áramból összesen 41 terawattórányit használtunk el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél. A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd köbméter, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban. A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában, éves összevetésben rendre 10,7 és 11 százalékos volt.

A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a mintegy 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3 százalékkal múlta felül 2022 utolsó három hónapjának szintjét.

Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás a megelőző év azonos hónapjához képest, és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést hozott.

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló kalkuláció szerint az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében gázból közel 2,5 milliárd köbméter, áramból mintegy 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához viszonyítva ezek a számok 1,8, illetve 3,1 százalékos növekedést mutatnak.

A kormány számos intézkedéssel segíti a tudatos felhasználást. Többféle támogatással ösztönzi például a vállalkozások, középületek és lakóingatlanok energiahatékonyságának javítását a decemberben elfogadott helyreállítási terv és annak REPowerEU energetikai fejezete is.

A január közepén megnyíló Napenergia Plusz Program a családok számára kínál vissza nem térítendő forrást a zöldenergia saját célú termeléséhez és későbbi fogyasztásra eltárolásához. Az egy ingatlanra jutó akár 5 millió forint állami hozzájárulás erősíti a háztartások önellátási képességét, tartósan mérsékli áramszámlájukat”

– írták.

A magyar gázellátásban több fordulatot is hozott a tavalyi év. Beszámoltunk arról, hogy december végén Szijjártó Péter egyeztetett Marija Gabriel bolgár külügyminiszterrel. Mint megírtuk, a bolgár kormány egy 10,2 eurós megawattóránkénti büntetőadót tervezett kivetni a rajtuk keresztül szállított orosz gázra, ezt végül visszavonták.

Szijjártó korábban úgy értékelt, hogy Bulgária „ellenséges lépése” – miszerint a balkáni ország meg merte emelni a földgázszállítás díját egy büntetőadóval – veszélyeztette hazánk ellátásának biztonságát.

Bár Lantos Csaba minisztériuma igazán optimista – ami nem meglepő annak fényében, hogy mennyit is szakít az állam a mesterségesen magasan tartott gázárakon –, a lakossági gázfogyasztás visszaesésében nyilvánvalóan több tényező is szerepet játszott.

Nem szabad elfelejteni, hogy az Európa-rekorder infláció olyan elszegényedést hozott, amelynek következtében

sokan nem fűtik ki rendesen a lakásukat,

esetleg csak egy-egy szobában gyújtanak be, hogy ezzel is spóroljanak.

Az idei tél pedig javarészt enyhe volt, több melegrekord is megdőlt – amint írtuk, január 4-én 16,4 (sic!) Celsius-fokot is mértek hazánkban –, ez pedig szintén kedvezett a gázfogyasztás mérséklésének.

(Energiaügyi Minisztérium / Facebook / Nyugati Fény)

Valódi Hírek