Szijjártó Péter kulcsfontosságú bejelentést tett Magyarország gázellátásáról

Régóta várt már erre.

A Magyarországra irányuló földgázszállítások extraadóját megszüntető törvény ma hivatalosan megjelent a bolgár közlönyben és ezzel hatályba lépett – tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

A tárcavezető a Facebook-bejegyzésében azt írta, erről Marija Gabriel bolgár külügyminiszter kollégája tájékoztatta őt, akivel pénteken újra egyeztettek telefonon.

„Ma újra telefonon egyeztettünk Mariya Gabriel bolgár külügyminiszter kollégával, aki arról tájékoztatott, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítások extraadóját megszüntető törvény ma hivatalosan megjelent a bolgár közlönyben és ezzel hatályba lépett.

Ezzel is megvagyunk”

– fogalmazott bejegyzésében Szijjártó Péter.

Mint megírtuk, a bolgár kormány egy 10,2 eurós megawattóránkénti büntetőadót tervezett kivetni a rajtuk keresztül szállított orosz gázra. Szijjártó korábban úgy értékelt, hogy Bulgária „ellenséges lépése” – miszerint a balkáni ország meg merte emelni a földgázszállítás díját egy büntetőadóval – veszélyeztette hazánk ellátásának biztonságát. A magyar kormány ezért kérte a bolgárokat a törvény visszavonására, ám ez mostanáig nem történt meg.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek