Most van baj: Az Európai Néppárt kezdeményezésére vizsgálatot indítanak az Orbán-kormány ellen

Veszélyben az EU-s pénzek.

Korai volt feloldani Magyarország részére a 10,2 milliárd eurónyi támogatást, ezért a döntés felülvizsgálatát kéri az Európai Parlamenttől a Néppárt elnöke, aki levélben fordult a parlament elnökéhez – írta a Politico.

Kiemelték: az Európai Néppárt elnökét nem győzték meg az Európai Bizottság érvei arról, miért is engedélyezték a kifizetést Magyarországnak. Manfred Weber jelezte, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának

felül kellene vizsgálnia a döntést.

„Orbán azzal, hogy a decemberi csúcson megvétózta az uniós költségvetés módosítását, így az Ukrajnának szánt támogatást, megsértette az Európai Unió stratégiai érdekeit.

Az esetet ki kell vizsgálnia az Európai Parlament jogi szolgálatának”

– áll az Európai Néppárt vezető politikusai által is aláírt levélben.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, feloldja a jogállamisági problémák miatt befagyasztott uniós forrásokat. A döntés következtében a kohéziós alapokban zárolt 30 milliárd euró harmadát szabadították fel.

Arról is írtunk, hogy több európai vezető is jelezte, meglehetősen aggályosnak tartják Orbán Viktor magatartását. Egy litván EP-képviselő, Petras Auštrevičius, a litván delfi.lt hírportálnak közölte: aláírásokat gyűjtenek az Európai Parlamentben, hogy leváltsák az Európai Bizottságot a magyar kormánynak adott engedményei miatt.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/30/kitort-a-botrany-kezdemenyeztek-ursula-von-der-leyen-levaltasat-amiert-engedett-orbanek-zsarolasanak

Valódi Hírek