Csattant a pofon: Macron kegyetlenül nekiment Orbánnak, amiért szórakozik az EU-val

Elszakadt a cérna.

Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár is megerősítette: valóban kitessékelték a teremből a magyar miniszterelnököt, amikor Ukrajnáról szavaztak.

„A bővítés befektetés a kontinensünk békéje, biztonsága és fejlődése érdekében”

– jelentette ki a kétnapos EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki történelmi döntésnek nevezte, hogy az EU megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, valamint hasonló lehetőséget biztosítanak Bosznia-Hercegovinának is, amint a balkáni ország eleget tesz vállalásainak, Grúziának pedig tagjelölti státuszt adnak.

Mint írtuk, Orbán Viktor a szomszédos ország EU-s csatlakozási tárgyalásaira rábólintott, ám megvétózta Ukrajna pénzügyi támogatását.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, azt mondta, Magyarország nem tudta támogatni a javaslatot, így a vezetők az remélik, január végére, február elejére sikerül megoldást találniuk az ügyben.

Emmanuel Macron francia elnök szokatlanul kemény hangvételt ütött meg sajtótájékoztatóján, amikor kijelentette:

Orbán Viktor tisztességtelen.

Macron nem azért bírálta Orbánt, amiért kivonult a teremből a szavazáskor, hanem arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte ez tartózkodás, amire ugyan már máskor is volt példa – Angela Merkel esetében, aki az Európai Bizottság elnökéről szóló szavazás idején tett hasonlót –, ám a volt német kancellár nem hagyta el a termet.

A hvg.hu beszámolója szerint a francia elnök megerősítette: nem spontán döntés volt, hanem azt előre egyeztették, a háromórás ülésen pedig, amikor már mindenki ismertette álláspontját, és dönteni kellett volna, de Orbánt még mindig nem sikerült meggyőzni, többen – Giorgia Meloni olasz, Mark Rutte holland miniszterelnök, a spanyol soros elnökség nevében Pedro Sánchez, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és mások – közös döntése alapján végül Olaf Scholz német kancellár mondta ki azt, hogy akkor most lépjen ki a teremből.

„Meghallgattuk Orbán Viktort, tiszteletben tartottuk Magyarország álláspontját ezen az ülésen. Ez a tisztelet azonban felelősséggel jár, ezért azt várom el Orbán Viktortól, hogy a következő hónapokban – jogos érdekeit figyelembe véve –

vegye komolyan a feladatát, viselkedjen európai módon

és ne ejtse túszul a folyamatot. Ha Ukrajna nem teljesíti az Európai Bizottság által megszabott feltételeket, nyilvánvalóan nem fognak megkezdődni a tárgyalások”

– húzta alá a francia államfő.

Macron rendkívül éles kritikával illette Orbánt, amiért blokkolta a költségvetés módosítását. A magyar miniszterelnököt „tisztességtelennek” nevezte, mivel Orbán a teljes módosításra mondott nemet, amivel nemcsak Ukrajna támogatását, hanem

több közös európai uniós cél finanszírozását is meghiúsította.

Kapcsolódó:

Alaposan a helyére tették Orbánt: Kínos helyzetbe hozta a kormányfőt a német kancellár

https://nyugatifeny.hu/2023/12/15/sulyos-bejelentest-tett-hajnalban-orban-viktor-oriasi-botrany-torhet-ki-a-miniszterelnok-tette-miatt

Valódi Hírek