Kitört a botrány: Kezdeményezték Ursula von der Leyen leváltását, amiért engedett Orbánék zsarolásának

Gyűjtik az aláírásokat az EP-képviselők.

Mint ismert, az Európai Bizottság rábólintott arra, hogy Magyarország több mint 10 milliárd eurót kapjon a befagyasztott uniós forrásokból.

Ugyanakkor ettől egyáltalán nem lágyult meg Orbán Viktor. Pár nappal később először ki kellett zavarni a magyar miniszterelnököt arról a szavazásról, ahol Ukrajna EU-s csatlakozásáról szavaztak, majd megvétózta a megtámadott ország további pénzügyi támogatását.

Több európai vezető kiakadt az elmúlt hetekben Orbán viselkedése miatt. Ugyanakkor tényleges következménye eddig nem volt az esetnek.

Péntek este egy litván EP-képviselő, Petras Auštrevičius, a litván delfi.lt hírportálnak adott interjúban elmondta,

aláírásokat gyűjtenek az Európai Parlamentben (EP), hogy leváltsák az Európai Bizottságot a magyar kormánynak adott engedményei miatt.

Az Európai Bizottság (EB) és annak vezetője, Ursula von der Leyen, az Európai Unió kormányaként, illetve miniszterelnökeként funkcionál. Az EP választja meg őket, így az EP le is válthatja az EB-t.

A liberális EP-képviselő véleménye szerint a 10 milliárd eurós kifizetést Ukrajna támogatásáért cserébe kapta a magyar kormány. Még ha ezt hivatalosan senki nem is hajlandó elismerni.

„Nem láttam semmilyen dokumentumot az EB részéről, amely a kifizetések jogosságát támasztotta volna alá”

– mondta Auštrevičius.

Úgy látja, ha igaz lenne, hogy a magyar kormány megfelelt a jogállamisági kritériumoknak, akkor hetekkel korábban is megtörténhetett volna a pénzek feloldásáról szóló döntés, így ő ezt „politikai döntésnek” tartja.

Ezért bizalmatlansági indítványt indított több más EP-képviselővel az Európai Bizottság ellen.

(censor.net nyomán)

Valódi Hírek