Elképesztő: Elölről kell kezdeni a milliárdos lenyúlással lebukott Fidesz-képviselő tárgyalását

Évek óta folyik az ügy.

Megírtuk, hogy januárban ismét terítékre kerül Simonka György ügye a Fővárosi Törvényszéken. A Fidesz volt orosházi országgyűlési képviselője még 2022 februárjában mondott le a választókerületi elnöki posztjáról, miután bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az ügyészség.

A Magyar Narancs kedden tudta meg, hogy a négy éve (sic!) kezdődött ügyet másodjára is a nulláról kell elindítani. A büntetőpert először 2022 nyarán, közel 25 tárgyalási nap és több mint két és fél év után kellett elölről kezdeni, ugyanis csere történt a tanácsvezető bíró személyében.

A tárgyalás az újrakezdés után az addig történtek újbóli felolvasásával folytatódott, de már hónapok óta szünetel, mivel

időközben pótolni kellett a büntetőtanács egyik tagját.

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint ebben az esetben teljesen elölről kell kezdeni a bírósági szakban az eljárást.

Tehát 50 hónappal a per kezdete után ugyanott tartunk, ahol több mint négy évvel ezelőtt, 2020 januárjában.

Egy neve elhallgatását kérő jogász a lapnak elmondta:

„Hosszú, több évtizedes pályafutásom alatt nem tudok hasonlóra példát mondani, de kollégáimat is kérdeztem, akik ugyanezt állítják”.

Ez felvetheti a szándékosságot is, egyben megkérdőjelezi az igazságszolgáltatás szakszerűségébe és komolyságába vetett hitet, ezért nagyon rossz az üzenete – jelentette ki.

Mindez igen súlyos annak a fényében, hogy a befagyasztott kohéziós alapban található milliárdokat bármikor újra zárolhatják, ha az Európai Bizottság úgy látja, hogy nem teljesül a magyar igazságügyi reform.

Valódi Hírek