Elszámolták magukat Orbánék? Újra zárolhatják az EU-s pénzeket

A hitegetés nem jön be.

Ahogy arról pár napja írtunk, az EU-s pénzcsap nem nyílt ki teljesen: a hétéves uniós támogatások egy kisebb tételéről, mintegy 10 milliárd euróról, azaz közel 4000 milliárd forintról döntött úgy a bizottság, hogy feltételesen hozzáférhetővé teszi.

Bár Orbán Viktor már azt hitte, hogy hátradőlhet, amikor megszavaztatta a Parlamentben az „igazságügyi reformként” definiált törvénycsomagot, az Európai Bizottság referense a portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott.

ha visszalépést tapasztalnak, leállíthatják a kifizetéseket,

beleértve azt is, ha a legutóbbi módosítások bármilyen okból nem lépnek hatályba„. Lehet, hogy az Orbán-kormány ügyes trükknek találta, hogy jogszabály szerint nem azonnal, hanem a kihirdetést követő 61. napon lép hatályba, az EU figyelmét ez nem kerülte el.

Az Európai Bizottságban nemcsak az igazságügyi reform teljesítésére figyelnek, rendkívül alaposan ellenőrzi majd az Európai Bizottság a kiküldött számlák tartalmát. Ha ismét felmerül a korrupció gyanúja, akár egész projekteket állíthatnak le.

A „kiemelt figyelem” nem meglepő annak fényében, amit Didier Reynders jogállamiságért felelős biztos említett egy sajtóbeszélgetésen. Ő egy hete úgy fogalmazott,

a Bizottság bármikor kész újabb szankciókkal élni Magyarországgal szemben.

(portfolio.hu/Nyugati Fény)

 

Valódi Hírek