Kitört a pánik: Végképp taccsra vághatja Orbánék döntése a magyar vállalkozásokat

Ez fájni fog.

Ahogy azt megírtuk, januártól hatalmas benzináremelés jön. Egy európai uniós szabály miatt kismértékben kellene januártól megemelni a jövedéki adót a hazai benzin és a gázolaj esetében,

de az Orbán-kormány kihasználja az alkalmat, hogy az EU-ra mutogathat, és a szükségesnél jóval magasabb áremelést érvényesít.

A 41 forintos (sic!) emelést semmi nem indokolja. A Mol már jelezte, hogy két lépcsőben építi be az áraiba a brutálisan megemelt jövedéki adót: az emelés első lépcsőjére január elején, a másodikra január közepén kerül majd sor.

Pénteken a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, Egri Gábor is reagált a Mol bejelentésére. A kis, családi benzinkutak is követik a kétlépcsős emelést – mást nem is igen tehetnek, ha szeretnék megőrizni a vásárlóikat.

Igaz, lassan egyre kevesebb a reményük a fennmaradásra: a Molnak és a nagy magyar vállalatoknak 33 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi különadója, addig

a kis családi benzinkutak ezen adója huszonötszörösére nőtt.

A Shell az ATV megkeresésére kitérő választ adott. Mint írták: „A Shell Hungary Zrt. a jövedéki adóemelést a szabályozásnak megfelelően és a piaci trendek figyelembevételével hajtja végre”.

Az árnyékkormány szerint az lenne a szociáldemokrata megoldás, ha a kormány

emelés helyett csökkentené az üzemanyagokon lévő adót.

Erre azonban egy darabig biztosan várnunk kell.

(atv.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek