„Hát ne őrüljünk már meg teljesen!” – kiakadt a Fidesz-propagandától Budapest neves főkertésze

A Magyar Nemzet és a Metropol “szakért”.

Van egy régóta folyó párharc Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor és a főváros ellenzéki vezetését folyamatosan támadó Fidesz-propaganda között. Rogán Antal emberei hazudnak valamit, és ha ez Bardóczi területét érinti, akkor a szakember a Facebook-oldalán türelmesen és közérthetően

elmagyarázza, hogy miért totális tévedés, amit írnak.

Ez történt csütörtökön is, amikor a Magyar Nemzet és a Metropol elnevezésű fideszes pártlapok a legutóbbi római-parti fapusztításból próbálták azt kihozni, hogy a főváros nem áldozat, hanem bűnös.

Szerintük ugyanis a szabálytalanul kivágott fák akadályozták az árvíz elleni védekezést. A főtájépítész szerint ez fake news, és azt is közölte, hogy miért.

Mint írta, a Rómain már évtizedek óta élnek fák, azokat nem kell félteni az árvizektől. Az új fákat az idővel elpusztultak pótlására ültették, a Fővárosi Vízművekkel történt egyeztetést követően, tehát minden szabályt betartva.

„A cikkek kifogásolják, hogy a főváros nem védekezik a hullámtérben. Melyik hullámtérben szoktak?

Hát ne őrüljünk már meg teljesen.

Az EU Vízkeret Irányelve 2000-ben fogalmazta meg a teret a folyónak elvet. Ez azt mondja ki, hogy minden hullámtér szűkítés káros, növeli az árvízveszélyt, ezért hullámtereket nem szabad bevédeni.

A Római part hullámtér. Nem lakóterület, hanem üdülőterület. Ahol értelmes emberek nem építkeznek, vagy ha mégis, akkor azt lábakon teszik.”

– írta Bardóczi, aki felidézte, hogy a rendszerváltás előtt itt épült állami üdülők is ezt szem előtt tartva, lábakon épültek, és csak később, az akkor érvényes szabályokat megkerülve építették be a földszintet is az új tulajdonosok, például a Hungária Biztosító üdülője esetében.

„2013-ban a valaha mért legnagyobb árhullám vonult le a Dunán, elöntve a hullámtereket, így a Rómait, a Lupa-szigetet, vagy például a Pilismaróti Dunapart üdülőit is. Abból Óbudán majdnem baj lett, mert bár a Nánási védvonal kitartott, az Aranyhegyi-pataknál a védvonalat majdnem megkerülte a víz. Csak a civilek gyors cselekvésén múlott, például az Aquincum-Mocsáros Egyesületén, hogy nem öntötte el a fél kerületet a víz.

A védelmi munkálatokat a Dunán akkor megtekintő Orbán Viktor miniszterelnök egészen pontosan fogalmazott a Vízügyi törvény és a Víz Keretirányelv szellemében:

a hullámtéren élők életét megvédjük, a vagyonát viszont nem.

Védekezési kötelesség ugyanis lakóterületek esetében van. Hullámtérben nincs.

A főváros az elmúlt években azon dolgozott, hogy komoly részvételiséggel alátámasztva eljusson a Nánási-Királyok úti fővédvonal engedélyes terveihez, illetve megépítse az Óbuda-Békásmegyer leggyengébb árvízvédelmi pontján az Aranyhegyi-patak mentén a LAKÓterületeket védő árvízvédelmi művet.

A mostani árhullám, amely el sem éri a Nánási-Királyok út szintjét is azt igazolja, hogy a csillaghegyi és békási lakóterületeket védő árvízvédelemnek ott van jó helye.

A hullámtér pedig hullámtér. Ahol okos ember nem küzd a folyóval, hanem együtt képes vele élni.

A fákat egy folyó partján pedig nem tekinti ellenségnek, s pláne nem vágja ki azokat engedély nélkül…”

– zárta bejegyzését a szakember.

Az árhullámról szóló híradásainkat >>ITT << tudjátok elérni.

(Bardóczi Sándor/Facebook)

Valódi Hírek