Óriás pusztításról számolt Budapest főtájépítésze: egyesek túltolták az árvíz elleni védekezést

Szükségtelenül.

Frissen ültetett fákat vágtak ki engedély nélkül Óbudán, a Római-parton a Dunán most levonuló árhullámra hivatkozva – erről Bardóczi Sándor számolt be a Facebookoldalán.

„Sajnálom, hogy a karácsonyi békességet ilyen hírekkel kell megszakítanom, de folyamatos, fotókkal alátámasztott jelzéseket kapok Óbudáról, hogy a Római-parton a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik kivágtak 6-9 db frissen a Főkert által a partra,

fővárosi tulajdonú közterületre ültetett fát.

Ezek a fák az idei ültetési szezonban lettek elültetve a Főkert által. Egy-egy ilyen előnevelt fa ültetési költsége gödörásással, talajelőkészítéssel, karózással, szállítással és munkadíjjal együtt nettó 250 ezer Ft-os nagyságrendbe kerül.

Engedélyt senki nem kért és senki nem kapott ezeknek a közterületi fáknak a kivágására,

kivágásukat semmi nem indokolta.”

– írta Budapest főtájépítésze, aki olyan információkat kapott, hogy a hullámtérben található ingatlanok árvízi védekezése miatt vágtak ki valakik a közterületről fákat.

Bardóczi ugyanakkor rámutatott: a hullámtéren épült ingatlanok a jogszabály szerint csak a kerítésük vonalában védekezhetnek, közterületen nem.

„A Dunán most levonuló kisebb árhullám a Hydroinfo adatai szerint Budapesten 658 cm körül fog tetőzni december 27-én.

A Római-partot átlagosan 700 cm-nél érné el a víz, azaz van 42 cm biztonsága még a parti, mélyebben fekvő ingatlanoknak is, ezért az engedély nélkül történt fakivágás az árvízi védekezéssel még elméletben sem indokolható.”

– jelentette ki a szakember, aki azt ígérte, hogy helyszíni szemlét tartanak majd a területen és megteszik

a szükséges rendőrségi és jogi intézkedéseket

az ügyet illetően.

Valódi Hírek