Vége a találgatásoknak: Megvan, ki és miért robbantotta fel Prigozsin magángépét

Augusztusban ölték meg a zsoldosvezért.

Júniusban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője megindult Moszkva felé, hogy megpuccsolja az orosz haderőt. Bár maga mindig tagadta, hogy Vlagyimir Putyin elnök hatalmára törne, valójában mindenki azt gondolta – beleértve az orosz diktátort is –, hogy ez történt.

Amilyen gyorsan nyomult előre Prigozsin, olyan hirtelen fordultak meg, és fejezték be a puccskísérletet. A hírek akkor arról szóltak, hogy kiegyezett a Wagner-vezető Putyinnal, így szabadon távozhatott Fehéroroszországba.

Ennek ellenére senkit sem ért meglepetésként, amikor pontosan két hónappal a puccskísérlet után Prigozsin magángépe – a fedélzeten a Wagner vezérkarával – 9 ezer méter magasságban felrobbant.

Helyi idő szerint csütörtökön az amerikai Wall Street Journal oknyomozó cikke arról írt, hogy

egy, a gép szárnya alá elhelyezett időzített bombával hajtották végre a merényletet.

Az ötlet és a kivitelezés is az FSZB (ez a KGB egyik utódszervezete) egyik vezetőjéhez kapcsolódik. Magas rangú orosz hírszerzőtisztek szerint ez a személy

Nyikolaj Patrusev volt, aki már korábban is próbált megszabadulni Prigozsintól és a Wagnertől,

de Putyin akkor még nem hallgatott rá. Augusztusban már jóváhagyta az akciót.

A történetet erősíti, hogy nem sokkal a merénylet után nevezték ki Patrusev fiát mezőgazdasági miniszternek. Bennfentes információk szerint az újdonsült tárcavezető esélyes Putyin elnöki székének átvételére, amennyiben a diktátor nyugdíjba kívánna vonulni.

Valódi Hírek