Kiegyezett a Wagner-vezér Putyinékkal, és elhagyja Oroszországot

Gyorsan vége szakadt a lázadásnak.

A RIA Novosti nevű orosz állami hírcsatorna szerint Jevgenyij Prigozsin Fehéroroszországba megy, miután megszületett a kiegyezés az orosz haderő és közte. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitka bejelentette: a Wagner-csoport vezére ellen büntetőeljárást megszüntetik.

Ennek előzménye, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor közvetítésével tárgyalás zajlott Prigozsin és a hivatalos orosz hadvezetés között. Erre nagy szüksége lehetett az orosz hadvezetésnek, ugyanis a fellázadt zsoldossereg már majdnem elérte Moszkvát.

Először a fehérorosz állami média közölte, majd Prigozsin is megerősítette, hogy sikerült megállapodniuk, így végül vége szakadt a lázadók orosz hadsereg elleni felkelése.

Szombat éjjel Lukasenka tájékoztatta Putyint a megállapodás részleteiről, aki megköszönte legfőbb szövetségesének a közbenjárást. Az egyelőre hivatalosan nem derült ki, a zsoldosok vezére jelenleg hol tartózkodik, és az sem bizonyos, mi lesz a Wagner-csoport sorsa.

Peszkov szombat este azt állította, akik nem vettek részt a lázadásban, szerződést írnak majd alá a védelmi minisztériummal. Mindemellett azt is bejelentette, akik mégis részt vállaltk benne, azokat sem éri majd megtorlás. Az eddigi fejlemények tükrében azonban mindez egyelőre kérdéses.

Az orosz diktátor szóvivője azt is közölte: Putyin nem fog nyilatkozni a témában a következő 24 órában, a háború pedig folytatódni fog. Mindemellett az orosz belpolitikában szombaton történteket tragikusnak nevezte.

A Wagner zsoldosai időközben megkezdték a visszavonulást. Moszkvában időközben már a terrorkészültséget is feloldották.

(BBC/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek