Gyurcsány Ferenc: Azonnal tiltsa meg az EU-n kívüli vendégmunkások foglalkoztatását az Orbán-kormány! (+videó)

A DK elnöke szerint csak így biztosítható a magyar munkaerő védelme.

Orbán Viktor kormánya

azonnali hatállyal tiltsa meg az Európai Unión kívüli külföldi munka alkalmazását,

amíg nem képes biztosítani, hogy azáltal nem sérül a magyar munkások méltányos érdeke – mondta Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti felszólalásában.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a magyar kormány megegyezett a külföldi cégekkel arról, hogy a multinacionális vállalatok

a magyar munkások kárára növelhessék a profitjukat.

Szerinte ez a szövetség azért jött létre, mert az a bér, amely a magyar munkások esetében alacsony, a sokkal rosszabb körülmények közt dolgozni hajlandó keleti, „Európától nagyon távoli országok” vendégmunkásai számára még elfogadható.

Ráadásul nemcsak a munkabért csökkentik így, hanem kikerülik azokat a szabályokat, amelyek – így, vagy úgy, még mindig – védik a magyar munkásokat, és legtöbbször ezek a külföldi munkavállalók többet túlórázhatnak, sokkal több hétvégi munkát végezhetnek – tette hozzá Gyurcsány.

Hangsúlyozta

nem a külföldi munkásra kell haragudni,

mert ők ugyanúgy a jobb megélhetést keresik, mint „az a 600 ezer magyar, aki tőlünk indult el külföldre, hogy újrakezdje az életét több lehetőséggel, jobb bérrel”.

A kialakult helyzetért ezért Gyurcsány szerint

a végtelenül önző és rövidlátó vállalatok” és a magyar kormány a felelős.

A pártelnök a „keleti nyitásról” is elmondta a véleményét. Mint mondta, most itt van előttünk annak kézzel fogható eredménye: keleti termékeket gyártunk importált alapanyagokból, importált energiával, keleti technológiával, keleti munkásokkal. Ennek pedig az az ára, hogy

a kormány kiszolgáltatottá teszi a magyar munkásokat, tönkreteszi a magyar béreket, a magyar vízkészletet,

Magyarország természeti környezetét.

Gyurcsány szerint a nemzeti érdek teljes félreértése, hogy az Orbán-kormány felmondta a szövetségét a Nyugattal, miközben keleti önkényurakkal és háborús agresszorokkal keresi a barátságot.

Most a magyar munkások ellehetetlenítése zajlik ennek a politikának a jegyében. A keleti munkásokkal való helyettesítésük

annyira nyilvánvalóan elárulása a magyar embereknek,

a magyar nemzeti érdeknek, hogy nincs ami ezt menti, nincs amivel ezt meg lehetne magyarázni, el lehetne fogadtatni

– hangsúlyozta a DK elnöke.

„A magyar emberek, a magyar munkások érdekének, megélhetésének megvédéshez új kormány kell, szociáldemokrata kormány, Dobrev Klára kormánya”

– zárta felszólalását Gyurcsány Ferenc.

A teljes felszólalást itt lehet megtekinteni:

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek