Futótűzként terjed a Facebookon a népszerű képes játék: Vigyázz, mivel múlatod az időt!

Óvatosan!

Az utóbbi napok legnépszerűbb alkalmazását rengetegen osztják meg a Facebookon. Az ártalmatlannak tűnő játék azonban nem is olyan ártalmatlan: kínai adathalász cég áll mögötte.

A Puzzles a mesterséges intelligencia segítségével azt mutatja meg, hogy néznénk ki más történelmi korban, esetleg más élethelyzetben – vagy épp 20 évvel fiatalabban, esetleg ugyanennyivel idősebben. Talán ez az a vonása, ami miatt az 50 év felettiek pillanatok alatt elkezdték osztani.

A dologgal azonban van egy kis bibi: az alkalmazás használatáért „cserébe” odaadjuk a fotónkat, a teljes kapcsolati hálónkat, a nyelvi beállításainkat… Amit innentől a cég bármikor bármire felhasználhat.

Ráadásul, ha utána szeretnénk nézni, akkor sem derül ki, hogy ki fejlesztette a „játékot”.

Ha rákeresünk az alkalmazást terjesztő Novalab Games nevű cégre, akkor semmi nem jön ki, csak a saját weboldaluk, meg egy másik weboldal. A domaint 2023. november 21-én jegyezte be a kínai DNSPod nevű domain regisztrátor. A tárhelye szintén az Alibaba Cloudhoz tartozik.

És ha nem értenénk, mire is használhatja fel ezeket az adatokat egy cég:

  • Például arra a csalásra, hogy „jaj, jaj, letiltott a Facebook, 5 barátom segíthet visszakerülni„.
  • Vagy arra, hogy kamu Facebook-hirdetések alatt a te barátaidat lásd, akik elégedettek a termékkel. Vagy a te barátaid téged lássanak alatta.
  • Sőt, a valósnak tűnő hamis profilokat nem is feltétlenül majd a Facebookon fogják létrehozni, hanem egy rakás másik platformon.

Egy szó mint száz: mindig gondoljuk át, hogy mire kattintunk, mire mondunk igent, kinek és milyen célra adjuk oda az adatainkat!

(cyberthreat/Nyugati Fény)

Valódi Hírek